"Nema sumnje: Poboljšana kvaliteta unutarnjeg zraka ima značajan pozitivan utjecaj na dobrobit i zdravlje. Pomaže u povećanju kognitivne izvedbe i rezultira boljim noćnim snom."

Assoc. Prof. dr. sc. Hans-Peter Hutter, Medicinski fakultet u Beču


Koja su osnovna pravila za zdrav život?

Istraživanja pokazuju da se trebaju uzeti u obzir 3 važna područja kada želite izgraditi zdravu kuću.

1. Bitna je Fasada

Dobra izolacija osigurava uravnoteženu unutarnju mikroklimu i poboljšava ukupnu udobnost stanovanja.

Ne izolirana kuća od opeke troši 2.5 puta više energije u usporedbi s izoliranom*. Drugim riječima, u izoliranoj kući trebate samo 40% stvarnih troškova energije.

*U odnosu na vanjske zidove s istom izolacijom krova i poda.

2. Bitna je Masivnost

Masivni zidovi djeluju kao regulator energije. Kuće s dobrom izolacijom i debelim zidovima najbolje štede energiju i optimalno izjednačavaju kratkoročne fluktuacije temperature. Neovisno o tome radi li se o vrućim ili hladnim danima. Naravno, mogu postojati različite potrebe za različite projekte: – Opeka i žbuka najbolje reguliraju klimu – Beton i žbuka pružaju zvučnu izolaciju i zaštitu od elektrosmoga – Masivno drvo je dobro za akustiku prostorije i regulaciju klime u prostoriji.

3. Bitni su Materijali

Klima unutarnje žbuke s debljinom nanosa od 1,5 cm značajno doprinose regulaciji vlažnosti zraka unutar zidova i smanjuju razvoj mikroorganizama koji mogu štetiti zdravlju. Ljudi se osjećaju najugodnije kada je vlažnost zraka između 40% i 60%.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13

Usporedba