OSJETITE OPTIMALNU UNUTARNJU MIKROKLIMU

Unutarnja mikroklima zgrade ima značajan utjecaj na zdravlje stanara. Osnovni uvjeti za ugodnu i zdravu unutarnju mikroklimu su temperatura prostora i relativna vlažnost zraka.


Idealno, to bi trebalo biti između 40 i 60 %. Veze između građevinskih materijala i unutarnje mikroklime u stvarnim uvjetima te načini utjecaja na vlažnost zraka i temperaturu prostora putem građevinskih tehnika istražuju se na projektima i studijama u istraživačkom Viva parku.

Kako unutarnji žbuka i toplinska izolacija mogu utjecati na vlažnost zraka u unutarnjim prostorima?

Kako bi se otkrilo koliko dobro različite zidne konstrukcije mogu pohranjivati vlagu, posebna mjerenja vlažnosti u unutarnjim prostorima provedena su tijekom nekoliko tjedana u istraživačkom Viva parku. U kućama je simulirano normalno ponašanje stanara (kuhanje, tuširanje, ventilacija, itd.) pomoću ovlaživača zraka i definiranog dovoda zraka.

Rezultati:

– Mineralni, prozračni premazi na bazi vapna
najučinkovitije su i najbrže regulirali višak vlage, te su stoga bili najučinkovitiji u osiguravanju uravnotežene unutarnje mikroklime.


– Najbolji omjer vlage postignut je s debljinom sloja (unutarnja žbuka - Baumit Klima žbuka) od 1,5 cm.

– Toplinska izolacija pozitivno utječe na vlažnost zraka. Ako nedostaje izolacija, gubici topline moraju se nadoknaditi povećanim grijanjem -> suh zrak u unutrašnjosti.

Mjerenja su nadgledala i analizirala od strane Sveučilišta primijenjenih znanosti Burgenland, Austrija Razdoblje projekta: 2015. - 2017.

Koji zidni materijali osiguravaju ugodnu mikroklimu prostora?

Kako toplu ili hladnu prostoriju doživljavamo ovisi o operativnoj temperaturi (doživljenoj temperaturi). Ona je definirana čimbenicima kao što su temperatura zraka i temperatura površine (zračenje). Kako bismo saznali koje vrste konstrukcija pružaju najbolju zaštitu protiv zimske hladnoće i ljetne vrućine, tijekom jednog zimskog razdoblja i dva ljetna razdoblja neprekidno su mjerene i analizirane površinske temperature unutarnjih zidova istraživačkih kuća.

Rezultati - fluktuacije površinske temperature:

–Kuće od betona pokazale su najniže fluktuacije
–Kuće od opeke i kuće od drvenih blokova imale su srednje fluktuacije
–Kuće s konstrukcijom od drvenih okvira imale su visoke fluktuacije
Neizolirana kuća od opeke pokazala je najviši raspon fluktuacija.

Što su niže fluktuacije temperature, to je unutarnja temperatura uravnoteženija. Osim mjerenja površinskih temperatura, također su utvrđene promjene unutarnje temperature tijekom različitih godišnjih doba. Mjerenja su nadgledana i analizirana od strane Sveučilišta primijenjenih znanosti Burgenland, Austrija. Razdoblje projekta: 2015. - 2017.

Rezultati - Temperatura prostora:

Tijekom izuzetno vrućeg ljeta 2015. godine, kada je temperatura zraka dosezala čak do 36°C, izolirane kuće su imale unutarnje temperature i do 5°C niže od neizolirane kuće.

Izmjerene unutarnje temperature u kućama (prosječne vrijednosti):

– Kuće od opeke ili betona (s izolacijom) - 26°C
(vrijednost unutar zone udobnosti)
– Kuća od drvenih blokova - 28°C
Konstrukcija od drvenog okvira - 29°C
– Kuća od opeke (neizolirana) - 30°C.

Osim toplinske izolacije, pohranjivanje topline u zidovima ima ključan učinak na temperaturu prostora. Mjerenja u istraživačkom Viva parku potvrdila su da čvrsti, teški zidovi pohranjuju toplinu sunca tijekom dana i ispuštaju je tijekom hladnijih večernjih i noćnih sati. Ovaj učinak jamči stabilniju unutarnju temperaturu.

Tijekom zimskih mjeseci ispitane su promjene u unutarnjim temperaturama u kućama prilikom prekida grijanja. Da bi se to postiglo, izmjerena je promjena temperature zimi tijekom hladnih udara od 0 do -12°C (simulirani prekid grijanja od 48 sati).

Nakon dva dana dobiveni su sljedeći rezultati:

Kuće izgrađene od 25 cm opeke ili betona (s izolacijom) najefikasnije su održavale temperaturu prostora (15 do 17°C). 

Kuća od drvenih blokova, kuća od 50 cm opeke (s izolacijom od mineralne vune) i kuće od drvenih okvira imale su unutarnje temperature između 11 i 13°C.

Nakon 48 sati, kuća od opeke (neizolirana) imala je temperaturu prostora od samo 4°C.

Mjerenja su nadgledala i analizirala od strane Sveučilišta primijenjenih znanosti Burgenland, Austrija Razdoblje projekta: 2015. - 2017.

Kako zdrava unutarnja mikroklima utječe na naše blagostanje?

U analizi kvalitete unutarnjeg zraka (temeljenoj na temperaturi prostora i relativnoj vlažnosti), znanstvenici s Medicinskog fakulteta u Beču su procijenili čimbenike unutarnje mikroklime i strukture svake kuće u smislu njihovog utjecaja na udobnost i blagostanje.

Rezultat analize utjecaja okoliša na zdravlje bio je jasan: vrsta konstrukcije i odabir građevinskih materijala imaju znatan utjecaj na udobnost.

– Najvišu razinu udobnosti postigle su izolirane kuće izgrađene od betona, opeke (25 cm) s mineralnom oblogom (žbuka) i kuća od drvenih blokova.

– Izolirane kuće s konstrukcijom od drvenog okvira i kuća od 50 cm opeke bile su srednjeg ranga.

– Samo neizolirana kuća nije zadovoljila visoke standarde austrijskih građevinskih propisa, stoga je pokazala samo nisku razinu udobnosti.

– Neizolirana kuća od opeke imala je najveći raspon fluktuacija.

Mjerenja je nadgledalo i analiziralo Sveučilište primijenjenih znanosti Burgenland. Procjenu učinaka čimbenika vezanih uz unutarnju mikroklimu i strukturne faktore udobnosti i blagostanja proveo je Medicinski fakultet u Beču.

Razdoblje projekta: 2015. - 2017.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13

Usporedba