Naš žiri

Trinaesteročlani žiri ocjenjivat će sve prijavljene objekte. Svi pobjednici bit će predstavljeni na dodjeli nagrada 19. svibnja u Valenciji.


Guillermo Reynés is the chairman of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Guillermo Reynés Vázquez-Rovira

Španjolska, Chairman

Guillermo Reynés je direktor i osnivač arhitektonskog studija GRAS-Reynés Arquitectos, mlade tvrtke s velikim potencijalom na području arhitekture i urbanog dizajna.
Diplomirao je arhitekturu na Sveučilištu u Navarri, a kasnije je započeo svoju profesionalnu karijeru surađujući u nekoliko međunarodno poznatih arhitektonskih studija, poput studija Carlos Ferrater u Barceloni i nizozemskog MVRDV studija u Rotterdamu.
GRAS-REYNÉS ARQUITECTOS razvija svoju djelatnost uglavnom u Španjolskoj, iako s rastućom međunarodnom prisutnošću. Svojim radom pokriva različita područja arhitekture, od izgradnje višestambenih zgrada do izgradnje obiteljskih naselja pa preko hotela, poslovnih zgrada ili urbanog dizajna.
2008. GRAS je pobijedio na međunarodnom natjecanju za novi Ecocity u Montecorvu (Logroño, Španjolska). Vrhunac za GRAS arhitekte koji su tvrtki posvetili međunarodnu pozornost. 2016. godine studio je pozvan da sudjeluje na izložbi "Vrijeme, prostor, egzistencija" na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture. Nedavno, 2018., Guillermo je nagrađen s 40 UNDER 40 Europe Design Award, smatrajući se jednim od 40 najboljih arhitekata u nastajanju u Europi.
Drugi važan aspekt u profesionalnom razvoju Guillerma Reynésa je njegova karijera predavača na brojnim institucijama kao što su CEU University of Valencia, IAAC (Institut of Advanced Architecture of Barcelona) i Architecture League u New Yorku, između ostalih. 

Dimitar Ahryanov is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Dimitar Ahryanov

Bugarska

Arhitekt Dimitar Georgiev Ahryanov rođen je 1981. godine i odrastao je u Plovdivu. Matematičku gimnaziju akademika Kirila Popova završio je u Plovdivu 2000. godine.
Gospodin Ahryanov je magistrirao arhitekturu na Sveučilištu za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju u Sofiji 2006. godine.
Poslom arhitekta se bavi od 2006. godine stekavši značajno iskustvo u području javne, stambene i industrijske arhitekture.
U Općini Plovdiv radio je kao glavni arhitekt za južni okrug grada Plovdiva od 2011. do 2013. godine. Od 2014. do 2019. radio je u Općini Karlovo kao glavni arhitekt za grad Karlovo. Od 2019. godine obnaša dužnost glavnog arhitekta za grad Plovdiv. Godine 2020. g. Ahryanov je završio trogodišnji studij očuvanja kulturne baštine koji nudi Ecole de Chaillot u Francuskoj. Oženjen je i ima dvoje djece.

Michał Baryżewski is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Michał Baryżewski

Poljska

Michał Baryżewski je stipendist programa Fulbright u SAD-u na Kalifornijskom državnom sveučilištu u Long Beachu, s dugogodišnjom arhitektonskom praksom u američkim arhitektonskim uredima kao što su Killingsworth Brady Associates u Long Beachu, John Wolcott Associates u Culver Cityju u Kaliforniji. Suosnivač je i suvlasnik arhitektonskog ureda Arch-Deco u Gdyniji  od 1990. godine, gdje su nastali nacrti više puta nagrađivanih i objavljivanih arhitektonskih djela u Poljskoj i inozemstvu. Član SARP-a (Udruge poljskih arhitekata) i ZPAP-a (Udruge poljskih umjetnika i dizajnera). Nekoliko godina radio je na Akademiji likovnih umjetnosti u Gdanjsku. Poljski prvak u squashu na Squash Masters Openu 2004. (kategorija preko 50 godina). Dobitnik mnogih prestižnih nagrada:

2013. - Počasna nagrada SARP za životno djelo
2007. - Nagrada ministra infrastrukture za završeni projekt sjedišta Group Lotos SA u Gdanjsku, Poljska
2005. - Nagrada ministra infrastrukture za završeni projekt apartmanskog naselja u Jurati u Poljskoj
2002. – Nagrada Europske unije za suvremenu arhitekturu – nagrada Mies van der Rohe)
2002. - sudjelovanje na poljskoj izložbi tijekom UIA Union internationale des architectes
2000. - Nominacija za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu – Nagrada Mies van der Rohe)
2000. - Nagrada Ministarstva regionalnog razvoja i graditeljstva za stambenu zgradu u Jurati, Poljska

Richard Černý is jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Richard Černý 

Češka

Ing. arch. Richard Černý (rođen 1974). 1992 – 1999 studirao na VUT (College of Technology) Brno – College of Architecture, 1999 – 2000 LOHAN ASSOCIATES (CHICAGO,USA)

Natjecanja, nagrade, priznanja: 
1997 Prague Castle Pheasantry, Prague,  1997 Scandinavian
Centre, Prague, 2002 Reconstruction of the Lower Square in Opava and Masaryk Square in Opava, 2004 New passenger railroad station in Brno, 2008 PLAZA Liberec shopping centre.

Glavna postignuća: 
2006 CENTRUM CHODOV - shopping centre, Prague, 2007 Residential complex PANORAMA in Liberec, 2008 FORUM Liberec, 2012 Residence LIBEREC, 2016 Kralovka mountain hotel in Janov nad Nisou, 2018 Masarykova residence in Liberec.

Samuel Delmas is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Samuel Delmas 

Francuska

Rođen 1977. u Aurillacu u Francuskoj, Samuel Delmas studirao je arhitekturu na ENSA Montpellier i na Sveučilištu u Quebecu (Kanada). Nakon što je diplomirao 2001. godine, preselio se u Pariz, gdje je radio kao voditelj projekata u nekoliko renomiranih francuskih arhitektonskih ureda. Svoj ured osnovao je 2003. godine, sa samo 26 godina, u kojemu su trenutno zaposlene 23 osobe.
Njegovi su radovi uvijek primjećeni  i nerjetko izloženi u Francuskoj i inozemstvu. Osvojivši nominaciju za "40 Under 40" u"Europe’s Emerging Young Architects"  2012. godine, nastavio je s najvećom francuskom nagradom "l'Équerre d'Argent" u 2016. godini.  Također je bio trostruki laureat nagrade “prix du public d’architecture contemporaine”  2012. Uključen je u brojne paralelne aktivnosti: podučavanje arhitekture u ENSA Montpellier (2004/2010), izabrani je član" Ordre des Architectes Ile-de-France "(2007/2013) i potpredsjednik na "Maison de l'Architecture Ile-de-France" (2010/2013).
Cilj njegovog rada, u svim njegovim projektima, je da kroz prostore i materijal iznese osjećaj, osjetljivost i velikodušnost.

Alexander Gutzmer is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe. (Foto: Ulrike Myrzik)

Alexander Gutzmer

Njemačka

Dr. Alexander Gutzmer je autor i istraživač s fokusom na arhitekturu i urbanizam. Deset godina bio je glavni urednik njemačkog arhitektonskog časopisa Baumeister. Kao urednički direktor izdavačke kuće Callwey, bio je odgovoran i za druge naslove tvrtke, uključujući Topos, Međunarodnu reviju urbanog dizajna. Trenutno je Alexander direktor komunikacija i marketinga u tvrtki Euroboden za razvoj nekretnina.
Alexander je također profesor za medije i komunikaciju na Sveučilištu Quadriga u Berlinu. Godine 2019. bio je gostujući predavač na berlinskom Sveučilištu Humboldt, a od 2017. do 2018. gostujući profesor na Meksičkoj poslovnoj školi Tecnológico de Monterrey.
Njegova najnovija knjiga "Grenze aller Grenzen" istražuje kulturni krajolik na granici između Meksika i SAD-a. Objavio je i knjige o odnosu brendova i grada u doba digitalizacije, odnosno o arhitekturi nogometnih stadiona i zračnih luka.

Photo: Mateja Jordovič Potočnik, Lenka Kavčič is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Lenka Kavčič

Slovenija

Lenka Kavčič je arhitektica, mentorica, predavačica i zagovornica kvalitetne arhitekture. Specijalizirala se za inovativne pristupe prostornim intervencijama i zagovara višu stambenu kulturu.
Osnovala je Institut aFRONT, organizator Otvorene kuće Slovenija (OHS). U posljednjih deset godina OHS je najveći arhitektonski festival u Sloveniji, s najvažnijim internetskim vodičem suvremene slovenske arhitekture. OHS festival dobitnik je najviše arhitektonske nagrade u zemlji - Plečnikove medalje.
Istom nagradom nagrađena je i Lenka Kavčič za projekt predstavljanja arhitekture djeci, te zlatna medalja BIO 16 - Bijenala industrijskog dizajna.
Misija joj je postići višu razinu prostorne kulture i arhitektonskih standarda, jer čvrsto vjeruje da prostor treba biti posvećen ljudima i da samo suradnjom možemo očuvati i stvarati bolje prostore za našu budućnost.

Verena Mörkl is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Verena Mörkl

Austrija

Verena Moerkl studirala je arhitekturu na Tehničkom sveučilištu u Beču i ETSA u Barceloni. 2003. osnovala je SUPERBLOCK zajedno s Christophom Moerklom. Iste godine dobili su stipendiju Schütte Lihotzky za studij Kat. E (Stanovanje u Gründerzeitu). U 2011./2013. Verena je asistentica predavačica na Institutu za urbanizam Tehničkog sveučilišta u Beču. Od 2016. godine radi kao punopravni član Arhitektonskog savjetodavnog vijeća za subvencionirano stanovanje općine Beč. Od 2012. SUPERBLOCK jedan je od izvođača „Gebietsbetreuung Stadterneuerung“ (Ured za urbanu obnovu).
SUPERBLOCK uglavnom radi na subvencioniranim projektima stanovanja i urbanizma i pobijedio je na raznim natječajima za dizajn i urbanizam u Austriji i Njemačkoj.

Sebastian Nagy is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Sebastian Nagy

Slovačka

Verena Moerkl studirala je arhitekturu na Tehničkom sveučilištu u Beču i ETSA u Barceloni. 2003. osnovala je SUPERBLOCK zajedno s Christophom Moerklom. Iste godine dobili su stipendiju Schütte Lihotzky za studij Kat. E (Stanovanje u Gründerzeitu). U 2011./2013. Verena je asistentica predavačica na Institutu za urbanizam Tehničkog sveučilišta u Beču. Od 2016. godine radi kao punopravni član Arhitektonskog savjetodavnog vijeća za subvencionirano stanovanje općine Beč. Od 2012. SUPERBLOCK jedan je od izvođača „Gebietsbetreuung Stadterneuerung“ (Ured za urbanu obnovu).
SUPERBLOCK uglavnom radi na subvencioniranim projektima stanovanja i urbanizma i pobijedio je na raznim natječajima za dizajn i urbanizam u Austriji i Njemačkoj.

Sergejs Ņikiforovs is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Sergejs Ņikiforovs 

Latvija

Diplomirao na tehničkom sveučilištu u Rigi 1979. 
Od 1992. - suosnivač i partner tvrtke sa sjedištem u Rigi - NAMS architects.  Kao voditelj tima razvio je različite vrste projekata širom Latvije, među njima - obnova prostorija Banke Latvije u Rigi, 2002-2003, izgradnja Nove apostolske crkve u Rigi, 2000-2004, Trgovački centar Jugla u Riga, Latvija, 2001.-2002., Kuća korporacije Lettgallia students Corporation u Rigi, 2001.-2006., Stambeno područje Bisumuiza u Rigi, 2005.-2019., Vatrogasna stanica u Cesisu, Latvija, 2011.-2014., Prostori i sportski objekti u gradu Walzi , Latvija, 2008.-2016. i drugi.
Uspješno sudjelovanje na natjecanjima - kao član kreativnog tima, među njima - stambeno područje u Liepaji, Latvija, 1985., obnova zgrade latvijske državne uprave u Rigi, 1994., rekreacijsko područje Lejastiezumi, Latvija, 1999, stambeno područje Mezaparks u Rigi, Latvija, 2006., promatrački toranj na vrhu Gaizina - najviši vrh Latvije, 2012. Član je Vijeća latvijskog udruženja arhitekata.

Nevzat Sayın is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Nevzat Sayın

Turska

Nevzat Sayın rođen je 1954. godine u Hatayu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Arhitektonskom odsjeku 1978. na Sveučilištu Ege, gdje je nastavio master studij socijalnog stanovanja. Do 1984. godine nastavio je post-akademsko usavršavanje na relaciji majstor-pripravnik, a nakon 1986. godine, otišao je na putovanja kako bi povećao svoje znanje i način rada. Od tada nastavlja s arhitekturom radeći s različitim uredima.
Nominiran je i osvoji je razne arhitektonske nagradu u Turskoj i inozemstvu. 2004. godine Düşler Düşünceler İşler [snovi, misli, djela], a 2015. godine objavljena je Knjiga o zgradi. Uz rad u NSMH-u, nastavlja učiti u različitim arhitektonskim školama u Turskoj. Član je utemeljitelj i instruktor studija u programu MArch iz Arhitektonskog dizajna na Sveučilištu Bilgi. Ljetne škole, konferencije, porote i radionice za studente arhitekture važan su dio njegovog sudjelovanja u arhitektonskom obrazovanju. Njegovi radovi uključuju i tekstove, intervjue, izložbe i publikacije o arhitekturi.

Ante Vrban is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Ante Vrban

Hrvatska

Diplomirao je u Zagrebu na Arhitektonskom fakultetu, a počeo je raditi u dobi od 19 godina. Danas se, s preko 300 razvijenih luksuznih projekata širom svijeta, pokazao kao vrlo dosljedan internacionalno nagrađivani arhitekt. Godine 2020. glavni je arhitekt hrvatskog paviljona na Expo Dubaiju, zajedno s još nekoliko luksuznih projekata u sljedeće dvije godine koji su unaprijed rezervirani u njegovom rasporedu.
Poznato je da njegovi projekti imaju „AV atmosferu“ referirajući se na svjetlo i reflekse povezane s prirodom i okolinom. Na globalnoj razini je jako uključen u prirodne alternativne izvore energije, solarnu energiju, vjetar ... koje uključuje u svoje projekte. Njegov moto je uvijek: „moramo biti jedno s prirodom i biti svjesni klimatskih promjena na našem planetu“.

Adrian-Emilian Zerva is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Adrian-Emilian Zerva

Rumunjska

Sveučilište za arhitekturu i urbane znanosti „ION MINCU“, Bukurešt, magistar  arhitekture i urbanističkog izdavanja licence i diplome.

Profesionalno iskustvo :
- 2016. član žirija –Bienale arhitekture - UAR - Stambeni
- 2018. Kustos Bienale arhitekture UAR - Stambeni
- 2019. Član godišnjeg natjecanja Arhitektura žirija OAR Bukurešt
- 2019. član žirija za Expomondial Dubai 2020 - sudjelovanje Rumunjske
- Koautor na preko 50 ostvarenih projekata, među kojima su zgrada za urede, trgovinu, obiteljske kuće
- Član Delegacije UAR-a u velikoj obnovi URBANSKIH CENTARA u Helsinkiju, Finskoj, Grčkoj i Nizozemskoj.