Naš žiri

Trinaesteročlani žiri ocjenjivat će sve prijavljene objekte. Svi pobjednici bit će predstavljeni na online dodjeli nagrada 22.04.2021


Mauro Bravo is the chairman of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Mauro Bravo

Španjolska

Mauro Bravo (Santiago de Chile, 1973.) vodi arhitektonski ured  MARMOLBRAVO, zajedno s Marinom del Mármol. Oboje su suosnivači Estudio UNTERCIO (2006-2015) i Estudio MARMOLBRAVO (od 2015). Bravo je licencirani arhitekt i član madridskog Arhitektonskog fakulteta (COAM), za čiji je rad je osvojio osam PRVIH NAGRADA u kategoriji kolektivnog stanovanja. Jedan od njegovih projekata, Vallecas47, također je nagrađen nagradama Asprima 2013 i Life Challenge 66 za najljepšu fasadu Europe 2014. godine.
Prije nego što je diplomirao arhitekturu na ETSAM Universidad Politécnica (Madrid, 2005.), Bravo je također stekao diplomu likovnih umjetnosti na Universidad Complutense (Madrid, 1996.). Nakon što je obranio svoj istraživački projekt na Odjelu za grafički dizajn na ETSAM-u, Bravo je dobio diplomu naprednih studija 2011. godine. Radio je kao profesor dizajna interijera za IED u Madridu. Bravo se također usavršavao na Sveučilištu TU Delft (Nizozemska, 2000-01) i Politecnico di Milano (Milan, 1995-96).Richard Černý 

Češka

Ing. arch. Richard Černý (rođen 1974). 1992 – 1999 studirao na VUT (College of Technology) Brno – College of Architecture, 1999 – 2000 LOHAN ASSOCIATES (CHICAGO,USA)

Natjecanja, nagrade, priznanja: 
1997 Prague Castle Pheasantry, Prague,  1997 Scandinavian
Centre, Prague, 2002 Reconstruction of the Lower Square in Opava and Masaryk Square in Opava, 2004 New passenger railroad station in Brno, 2008 PLAZA Liberec shopping centre.

Glavna postignuća:
2006 CENTRUM CHODOV - shopping centre, Prague, 2007 Residential complex PANORAMA in Liberec, 2008 FORUM Liberec, 2012 Residence LIBEREC, 2016 Kralovka mountain hotel in Janov nad Nisou, 2018 Masarykova residence in Liberec.

Samuel Delmas is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Samuel Delmas 

Francuska

Rođen 1977. u Aurillacu u Francuskoj, Samuel Delmas studirao je arhitekturu na ENSA Montpellier i na Sveučilištu u Quebecu (Kanada). Nakon što je diplomirao 2001. godine, preselio se u Pariz, gdje je radio kao voditelj projekata u nekoliko renomiranih francuskih arhitektonskih ureda. Svoj ured osnovao je 2003. godine, sa samo 26 godina, u kojemu su trenutno zaposlene 23 osobe.
Njegovi su radovi uvijek primjećeni  i nerjetko izloženi u Francuskoj i inozemstvu. Osvojivši nominaciju za "40 Under 40" u"Europe’s Emerging Young Architects"  2012. godine, nastavio je s najvećom francuskom nagradom "l'Équerre d'Argent" u 2016. godini.  Također je bio trostruki laureat nagrade “prix du public d’architecture contemporaine”  2012. Uključen je u brojne paralelne aktivnosti: podučavanje arhitekture u ENSA Montpellier (2004/2010), izabrani je član" Ordre des Architectes Ile-de-France "(2007/2013) i potpredsjednik na "Maison de l'Architecture Ile-de-France" (2010/2013).
Cilj njegovog rada, u svim njegovim projektima, je da kroz prostore i materijal iznese osjećaj, osjetljivost i velikodušnost.

Bogdan Dziedzic is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Bogdan Dziedzic

Poljska

Diplomant Arhitektonskog fakulteta Tehničkog sveučilišta u Krakovu (1990.), doktor tehničkih znanosti (1998.) i član Komore arhitekata i Inženjerske komore u Poljskoj. Dugogodišnji je istraživač Arhitektonskog fakulteta Tehničkog sveučilišta u Krakovu - Institut za građevinsko projektiranje (1990.-2019.). Organizator arhitektonskih natječaja za učenike "Kuća mojih snova".
Profesionalno iskustvo stekao je tijekom stažiranja u arhitektonskim studijima u Francuskoj i Njemačkoj, te radeći na pojedinačnim projektima u Poljskoj i inozemstvu. Od 1994. godine vodi vlastiti dizajnerski studio. Njegova dizajnerska dostignuća uključuju niz javnih zgrada, industrijskih objekata, kao i višečlanih i obiteljskih kuća. Trenutno je sudski vještak za arhitekturu i graditeljstvo i savjetnik za mnoge arhitektonske projekte.

Bogdan Dziedzic is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Mathias Haack

Njemačka

Mathias Haack studirao je arhitekturu na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Münchenu i Sveučilištu umjetnosti u Bremenu. Između oba neovisno studija dobio je stipendiju die CIEE, Vijeća za međunarodnu obrazovnu razmjenu, zbog svog iskustva u radu Cesara Pelli & Associates u New Havenu, Connecticut, SAD.
Za vrijeme i nakon školovanja radio je u uredima poput prof. Wernera Fausera, Otto Steidle & Partner, a završio kao projektni menadžer u uredu Arata Isozakija u Berlinu. Zajedno s Heike Haack Lauerbach osnovao je 1995. arhitektonski ured u Berlinu, a kasnije blizu Karlsruhea u Njemačkoj. Nakon svojih obrazovnih aktivnosti u Münsteru i Berlinu predavao je na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Darmstadtu.

Photo: Mateja Jordovič Potočnik, Lenka Kavčič is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Lenka Kavčič

Slovenija

Lenka Kavčič je arhitektica, mentorica, predavačica i zagovornica kvalitetne arhitekture. Specijalizirala se za inovativne pristupe prostornim intervencijama i zagovara višu stambenu kulturu.
Osnovala je Institut aFRONT, organizator Otvorene kuće Slovenija (OHS). U posljednjih deset godina OHS je najveći arhitektonski festival u Sloveniji, s najvažnijim internetskim vodičem suvremene slovenske arhitekture. OHS festival dobitnik je najviše arhitektonske nagrade u zemlji - Plečnikove medalje.
Istom nagradom nagrađena je i Lenka Kavčič za projekt predstavljanja arhitekture djeci, te zlatna medalja BIO 16 - Bijenala industrijskog dizajna.
Misija joj je postići višu razinu prostorne kulture i arhitektonskih standarda, jer čvrsto vjeruje da prostor treba biti posvećen ljudima i da samo suradnjom možemo očuvati i stvarati bolje prostore za našu budućnost.

Verena Mörkl is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Verena Mörkl

Austrija

Verena Moerkl studirala je arhitekturu na Tehničkom sveučilištu u Beču i ETSA u Barceloni. 2003. osnovala je SUPERBLOCK zajedno s Christophom Moerklom. Iste godine dobili su stipendiju Schütte Lihotzky za studij Kat. E (Stanovanje u Gründerzeitu). U 2011./2013. Verena je asistentica predavačica na Institutu za urbanizam Tehničkog sveučilišta u Beču. Od 2016. godine radi kao punopravni član Arhitektonskog savjetodavnog vijeća za subvencionirano stanovanje općine Beč. Od 2012. SUPERBLOCK jedan je od izvođača „Gebietsbetreuung Stadterneuerung“ (Ured za urbanu obnovu).
SUPERBLOCK uglavnom radi na subvencioniranim projektima stanovanja i urbanizma i pobijedio je na raznim natječajima za dizajn i urbanizam u Austriji i Njemačkoj.

Verena Mörkl is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Sebastian Nagy

Slovačka

Sebastian Nagy rođen je 1980. godine, a dolazi iz Nitre. Diplomirao je arhitekturu na slovačkom tehničkom sveučilištu u Bratislavi, ali na njegove radove snažno utječu studije na Kraljevskom tehnološkom institutu u Stockholmu u Švedskoj i Berlage institutu u Rotterdamu.
Do danas je stvorio nekoliko izvanrednih dizajna i realiziranih projekata. Pobjednik je međunarodnog natječaja za dizajn robusnosti betona (Švedska). Njegovi realizirani projekti su, na primjer, apartmanska kuća TRIANGOLO (Nitra), kuća OTIO (Drážovce) i vila ATRIO (Bratislava). Sebastian Nagy bio je laureat prestižne nagrade Dušan Jurkovič za dizajn stambene kuće TRIANGOLO (2008), nagrađen je javnom nagradom CE.ZA.AR za dizajn kuće OTIO (2011), a dva puta je bio nominiran za Mies van der Rohe nagrada TRIANGOLO (2009), OTIO (2013)

Verena Mörkl is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Sergejs Ņikiforovs 

Latvija

Diplomirao na tehničkom sveučilištu u Rigi 1979.
Od 1992. - suosnivač i partner tvrtke sa sjedištem u Rigi - NAMS architects.  Kao voditelj tima razvio je različite vrste projekata širom Latvije, među njima - obnova prostorija Banke Latvije u Rigi, 2002-2003, izgradnja Nove apostolske crkve u Rigi, 2000-2004, Trgovački centar Jugla u Riga, Latvija, 2001.-2002., Kuća korporacije Lettgallia students Corporation u Rigi, 2001.-2006., Stambeno područje Bisumuiza u Rigi, 2005.-2019., Vatrogasna stanica u Cesisu, Latvija, 2011.-2014., Prostori i sportski objekti u gradu Walzi , Latvija, 2008.-2016. i drugi.
Uspješno sudjelovanje na natjecanjima - kao član kreativnog tima, među njima - stambeno područje u Liepaji, Latvija, 1985., obnova zgrade latvijske državne uprave u Rigi, 1994., rekreacijsko područje Lejastiezumi, Latvija, 1999, stambeno područje Mezaparks u Rigi, Latvija, 2006., promatrački toranj na vrhu Gaizina - najviši vrh Latvije, 2012. Član je Vijeća latvijskog udruženja arhitekata.

Nevzat Sayın is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Nevzat Sayın

Turska

Nevzat Sayın rođen je 1954. godine u Hatayu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Arhitektonskom odsjeku 1978. na Sveučilištu Ege, gdje je nastavio master studij socijalnog stanovanja. Do 1984. godine nastavio je post-akademsko usavršavanje na relaciji majstor-pripravnik, a nakon 1986. godine, otišao je na putovanja kako bi povećao svoje znanje i način rada. Od tada nastavlja s arhitekturom radeći s različitim uredima.
Nominiran je i osvoji je razne arhitektonske nagradu u Turskoj i inozemstvu. 2004. godine Düşler Düşünceler İşler [snovi, misli, djela], a 2015. godine objavljena je Knjiga o zgradi. Uz rad u NSMH-u, nastavlja učiti u različitim arhitektonskim školama u Turskoj. Član je utemeljitelj i instruktor studija u programu MArch iz Arhitektonskog dizajna na Sveučilištu Bilgi. Ljetne škole, konferencije, porote i radionice za studente arhitekture važan su dio njegovog sudjelovanja u arhitektonskom obrazovanju. Njegovi radovi uključuju i tekstove, intervjue, izložbe i publikacije o arhitekturi.

Verena Mörkl is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Svetoslav Stanislavov

Bugarska

Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu UACEG-a u Bugarskoj 2003. godine. Njegov diplomski rad nagrađen je i izabran za najbolji rad u odsjeku za stambenu arhitekturu od strane Unije arhitekata u Bugarskoj. Iste godine Svetoslav Stanislavov započinje profesionalnu karijeru kao Partner Architekt u glavnom arhitektonskom uredu u Varni. 2012. osnovao je vlastiti arhitektonski ured - STARH.
Od tada ga je snažno uvjerenje za uspostavljanje visokokvalitetnog dizajna i estetike dovelo do lokalnog i međunarodnog priznanja. STARH je laureat za arhitekturu MasterPrize (bivši APP), nagradu Architizer A +, IDA Design Awards, A Design Awards, BigSEE. 2018. godine ArchDaily je nominiran za Building of the Year.

Ante Vrban is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Ante Vrban

Hrvatska

Diplomirao je u Zagrebu na Arhitektonskom fakultetu, a počeo je raditi u dobi od 19 godina. Danas se, s preko 300 razvijenih luksuznih projekata širom svijeta, pokazao kao vrlo dosljedan internacionalno nagrađivani arhitekt. Godine 2020. glavni je arhitekt hrvatskog paviljona na Expo Dubaiju, zajedno s još nekoliko luksuznih projekata u sljedeće dvije godine koji su unaprijed rezervirani u njegovom rasporedu.
Poznato je da njegovi projekti imaju „AV atmosferu“ referirajući se na svjetlo i reflekse povezane s prirodom i okolinom. Na globalnoj razini je jako uključen u prirodne alternativne izvore energije, solarnu energiju, vjetar ... koje uključuje u svoje projekte. Njegov moto je uvijek: „moramo biti jedno s prirodom i biti svjesni klimatskih promjena na našem planetu“.

Adrian-Emilian Zerva is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Adrian-Emilian Zerva

Rumunjska

Sveučilište za arhitekturu i urbane znanosti „ION MINCU“, Bukurešt, magistar  arhitekture i urbanističkog izdavanja licence i diplome.

Profesionalno iskustvo :
- 2016. član žirija –Bienale arhitekture - UAR - Stambeni
- 2018. Kustos Bienale arhitekture UAR - Stambeni
- 2019. Član godišnjeg natjecanja Arhitektura žirija OAR Bukurešt
- 2019. član žirija za Expomondial Dubai 2020 - sudjelovanje Rumunjske
- Koautor na preko 50 ostvarenih projekata, među kojima su zgrada za urede, trgovinu, obiteljske kuće
- Član Delegacije UAR-a u velikoj obnovi URBANSKIH CENTARA u Helsinkiju, Finskoj, Grčkoj i Nizozemskoj.