star_border

Žiri

13 članova žirija ocjenjivat će prijavljene projekte. Svi pobjednici će biti predstavljeni na svečanosti dodjele nagrada u svibnju 2024. godine u Ljubljani.


Photo: Mateja Jordovič Potočnik, Lenka Kavčič is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Lenka Kavčič

Slovenija, Predsjednica žirija

Lenka Kavčič je arhitektica, mentorica, predavačica i zagovornica kvalitetne arhitekture. Specijalizirana je za inovativne pristupe prostornim intervencijama i zagovara višu kulturu stanovanja.

Ona je osnivačica aFRONT Instituta, organizatora manifestacije Open House Slovenia (OHS). U proteklih deset godina, OHS je najveći arhitektonski festival u Sloveniji, predstavljajući najvažniji online vodič kroz suvremenu slovensku arhitekturu. OHS festival dobitnik je najviše arhitektonske nagrade u zemlji - Plečnikove medalje.

Lenka Kavčič također je nagrađena istom nagradom za projekt Playful Architecture, koji uključuje predstavljanje arhitekture djeci, te zlatnom medaljom BIO 16 - Bijenala industrijskog dizajna.

Njena misija je postizanje višeg nivoa kulturne vrijednosti prostora i arhitektonskih standarda, jer čvrsto vjeruje da prostor treba biti posvećen ljudima te da jedino kroz suradnju možemo očuvati i stvarati bolje prostore za našu budućnost.

Kurtul Erkmen is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Kurtul Erkmen

Turska

Kurtul Erkmen rođen je u Istanbulu. Nakon završetka srednje škole u Istanbulu Erkek High School, upisao se na odsjek arhitekture na Istanbul Academy of Fine Arts 1978. godine. Godine 1980. počeo je raditi u tvrtki TE Construction Limited Company, koju je osnovao zajedno s arhitektima Lemi Erkmen i Şemi Erkmen. Trenutno nastavlja svoje arhitektonske aktivnosti u uredu KG Architecture u Bebeku, Istanbul, koji je suosnovao 1990. godine. Bio je i suosnivač dviju tvrtki u inozemstvu koje djeluju u Rumunjskoj pod imenom KGROM od 1999. godine i u Kazahstanu pod imenom ErmasKG od 2007. godine, član Upravnog odbora tvrtke Yen-Tur Joint Stock Company i član Upravnog odbora Istanbul Foundation for Future Culture and Art.

Erkmen, je osvojio razne nagrade te izlaže svoje radove na arhitektonskim natjecanjima, ali sudjeluje i kao član žirija te kao govornik na raznim događanjima poput panela i konferencija. Osim arhitektonskih radova, Kurtul Erkmen bio je predavač na Mimar Sinan Fine Arts University, Odsjek arhitekture, tijekom semestra na kolegijima Arhitektonskog projektiranja. Trenutno radi kao predavač na tečaju Osnova strukovnog obrazovanja na Odsjeku arhitekture istog sveučilišta. Također je osnivač predsjednik Aura Istanbul (Istanbul Academy of Architecture and Urbanism Studies) i član Upravnog odbora Istanbul Chamber of Free Architects.

Kurtul Erkmen is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Igor Grozdanić

Bosna iHercegovina

Igor Grozdanić je arhitekt s 36 godina profesionalnog iskustva u urbanističkom planiranju i arhitektonskom dizajnu. Posjeduje iskustvo u dizajnu kompleksnih objekata u ulozi direktora projekta / upravitelja projekta / glavnog arhitekta / urbanista - dizajn multifunkcionalnih / konferencijskih / komercijalnih objekata, bolnica, zatvora, ureda, znanstveno-tehnoloških parkova, hotela, stambenih i stambeno-poslovnih zgrada, izrada urbanističkih planova, izrada programa dizajna i studija izvedivosti.

Završio je studij arhitekture 1987. godine i dobio Jahiel Finci nagradu s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu za najbolje postignuće u studiju. Strastven prema arhitektonskom dizajnu, svoje prve godine profesionalne karijere proveo je u arhitektonskom i inženjerskom uredu DOM SPI u Sarajevu, gdje je sudjelovao u mnogim natječajima i osvaja značajne nagrade. Zbog rata je napustio svoju zemlju 1992. godine i radio je za Studio Rondina u Italiji. Od 1993. do 1998. proveo je pet vrlo produktivnih godina u HENN Architects u Münchenu, radeći na vrlo složenim i multifunkcionalnim projektima, uključujući sveučilišta, laboratorijske zgrade, istraživačke i razvojne objekte, znanstvene institute, urede i industrijske parkove. Tijekom tog razdoblja, kao član HENN-ovog dizajnerskog tima, osvaja nekoliko nagrada na natjecanjima. Godine 1999. s partnericom Sanjom Galić osnovao je Studio nonstop u Sarajevu, započevši vrlo intenzivnu karijeru s više od 25 godina radnog iskustva u Sarajevu, kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini. Tijekom tog razdoblja projektirali su i izgradili neke vrlo kompleksne zgrade oblikujući središnje urbano područje Sarajeva. Istovremeno su osvojili nekoliko nagrada na urbanističkim i arhitektonskim natječajima. Tri puta su nagrađeni Grand Prix nagradom Collegium Artisticum za najbolje projektirane i izgrađene zgrade u odgovarajućim godinama. Bio je član Savjetodavnog tijela za urbanizam Gradonačelnika Sarajeva od 2006. do 2010. godine i član Odbora za prostorni plan Kantona Sarajevo od 2002. do 2006. godine. Trenutno je suosnivač i partner u arhitektonskom uredu Studio nonstop, djelujući kao izvršni direktor.

Alexander Gutzmer is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe. (Foto: Ulrike Myrzik)

Alexander Gutzmer

Njemačka

Dr. Alexander Gutzmer je autor i istraživač s fokusom na arhitekturu i urbanističko planiranje. Deset godina bio je glavni urednik njemačkog časopisa o arhitekturi Baumeister. Kao urednički direktor izdavačke kuće Callwey, bio je odgovoran i za druga izdanja tvrtke, uključujući Topos, Međunarodnu reviju urbanog dizajna. Trenutno je Alexander direktor komunikacija i marketinga kod razvojnog investitora nekretnina Euroboden.

Alexander je također profesor medija i komunikacija na Sveučilištu Quadriga u Berlinu. Godine 2019. bio je gostujući predavač na Humboldt sveučilištu u Berlinu, a od 2017. do 2018. bio je gostujući profesor na meksičkoj poslovnoj školi Tecnológico de Monterrey.

Njegova najnovija knjiga "Grenze aller Grenzen" istražuje kulturni pejzaž na granici između Meksika i SAD-a. Također je objavio knjige o odnosu između brendova i grada u doba digitalizacije, kao i o arhitekturi nogometnih stadiona i zračnih luka.

Roger Kostarczyk is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe. (Foto: Ulrike Myrzik)

Roger Kostarczyk

Poljska

Roger Kostarczyk završio je Tehničko sveučilište u Gdańsku i pridružio se obiteljskoj arhitektonskoj tvrtki AKO ARCHITEKCI, gdje je preuzeo poziciju izvršnog direktora (CEO) 2015. godine. Godine 2017. pripremio je prijelaz tvrtke na tehnologiju BIM dizajna.

Bio je uključen u brojne projekte u Poljskoj, ali i u Londonu, Dublinu i Bergenu. Glavni fokus arhitektonske tvrtke koju vodi Roger Kostarczyk usmjeren je na dizajn turističkih objekata (hoteli i odmarališta) te na projekte dizajnirane u povijesnom kontekstu ili pod strogom zaštitom ureda za očuvanje povijesnih spomenika. Radovi dizajnirani od strane Rogera Kostarczyka proizlaze iz duboke analize okoline kako bi se uklopili i obogatili okolinu projekta. Rezultat je ono što Roger naziva "kontekstualna arhitektura". Ovaj pristup odražava se u brojnim realiziranim projektima.

Roger Kostarczyk is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe. (Foto: Ulrike Myrzik)

Bogdan-Constantin Neagu

Rumunjska

Bogdan-Constantin Neagu rođen je 1974. godine u Bukureštu. Diplomirao je na Arhitektonskom i urbanističkom sveučilištu "Ion Mincu" 1998. godine, a 2003. osnovao je vlastiti arhitektonski studio NBC ARHITECT, koji je bio odabran među top 50 arhitekata u Rumunjskoj od strane Informacijske banke za graditeljstvo, arhitekturu i urbanizam, Sveučilišta "Ion Mincu" za arhitekturu i urbanizam te časopisa Business Week.

Pod vodstvom Bogdana-Constantina Neagu, tijekom više od 20 godina rada, projekti NBC ARHITECT-a bili su nominirani za većinu godišnjih i dvogodišnjih arhitektonskih nagrada s težištem na: arhitekturu zgrada, prenamjenu, rehabilitaciju, obnovu, dizajn interijera, dizajn objekata i urbanizam. Kao rezultat toga, jedna su od rijetkih arhitektonskih tvrtki koje su to postigle u Rumunjskoj.

Roger Kostarczyk is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe. (Foto: Ulrike Myrzik)

Samuel Netočný

Slovačka

Samuel Netočný je svojim studijama u Brnu, Brightonu i Beču uspio obuhvatiti cijeli spektar arhitekture. Sveučilište u Brnu fokusira se na tehničku stranu gradnje. Brighton School otvara konceptualno razmišljanje, dok Akademija likovnih umjetnosti u Beču nastoji smjestiti arhitekturu u širi politički, ekonomski i socijalni kontekst. Tijekom studija, zajedno s prijateljem i kolegom Vojtěchem Jemelkom, formuliraju programski manifest za lokalizam i istražuju vernakularnu arhitekturu pod oznakom KKKD (Koncept kulturno-povijesnog krajolika). Preferiraju pragmatično-romantičan pogled i usredotočuju se na traženje funkcionalnih načela arhitekture bez samih arhitekata. Vjeruju da estetsku i kvalitetu tih zgrada stvara namjerna odabira građevinskih detalja, osjetljivog smještaja zgrade u odnosu na prirodne uvjete i korištenje naslijeđenog znanja kroz generacije. Paralelno s tim, upotpunjuju krajolik malim sakralnim objektima.

Samuel Netočný pristupa klijentu individualno i posvećeno se odnosi prema lokaciji. Teži kvalitetnoj arhitekturi koja ne opterećuje svoje okruženje, već ih logično nadopunjava. Nastoji postići normalnu gradnju u najširem smislu te riječi.

Roger Kostarczyk is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe. (Foto: Ulrike Myrzik)

Paul Preiss

Austrija

Paul Preiss je studirao arhitekturu na Tehničkom sveučilištu u Beču s posebnom strašću prema stambenoj izgradnji. Godine 2004. osnovao je arhitektonski ured g.o.y.a. u Beču zajedno s partnerima Romanom Drbusekom i Christophom Janauschekom. Pod utjecajem lokalne potrebe za inovativnim rješenjima u subvencioniranoj stanogradnji i izgradnji obrazovnih objekata, te iskustvom stečenim tijekom godina, osmišljeni su i provedeni mnogi zanimljivi projekti.

Ovo znanje uspio je prenijeti studentima kroz predavanja, primjerice na Tehničkom sveučilištu ili Sveučilištu primijenjenih umjetnosti u Beču. Sudjelovanje u raznim natjecanjima te je djelovanje kao član žirija.

Roger Kostarczyk is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe. (Foto: Ulrike Myrzik)

Bruno Rechner

Hrvatska

Arhitekt Bruno Rechner rođen je 1980. godine u Osijeku. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Odrastajući s arhitektom ocem, počeo je prakticirati dizajn u očevoj tvrtki još za vrijeme studentskih dana, stječući iskustvo u gotovo svim segmentima arhitekture.

Autor je više od 250 projekata i ostvarenja koja su izložena na domaćim i međunarodnim izložbama te objavljena u globalnim arhitektonskim časopisima, knjigama i portalima. Dobio je brojne međunarodne nagrade i priznanja. Posvećuje veliku pažnju kontinuiranom profesionalnom razvoju te prati suvremena postignuća, materijale, tehnologije i trendove u arhitekturi.

Vodi tvrtku Rechner Architects, gdje se stvara arhitektura s prepoznatljivim potpisom.

Guillermo Reynés is the chairman of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Guillermo Reynés Vázquez-Rovira

Španjolska

Guillermo Reynés je arhitekt, direktor i osnivač tvrtke GRAS-Reynés Arquitectos, mlade tvrtke s velikom projekcijom u području arhitekture i urbanog dizajna.

Diplomirao je arhitekturu na Sveučilištu u Navarri, nakon čega je započeo svoju profesionalnu karijeru surađujući s nekoliko međunarodno priznatih arhitektonskih studija, poput studija Carlos Ferrater u Barceloni i nizozemskog studija MVRDV u Rotterdamu.

GRAS-REYNÉS ARQUITECTOS uglavnom djeluje u Španjolskoj, ali s rastućim međunarodnim prisustvom. Njihov rad obuhvaća različita područja arhitekture, od izgradnje stanova do stvaranja višestambenih blokova, hotela, uredskih zgrada ili urbanog dizajna.

Godine 2008. GRAS je osvojio međunarodno natjecanje za novi ekološki grad u Montecorvu (Logroño, Španjolska), što je bilo značajno za međunarodnu pozornost tvrtke. Godine 2016., studio je pozvan sudjelovati na izložbi "Vrijeme, Prostor, Postojanje" na 15. Bijenalu arhitekture u Veneciji. Nedavno, 2018. godine, Guillermo je nagrađen nagradom 40 UNDER 40 Europe Design Award, smatrajući se jednim od 40 najboljih mladih arhitekata u Europi.

Još jedan važan aspekt u profesionalnom razvoju Guillermo Reynésa je njegova karijera predavača na brojnim institucijama poput Sveučilišta CEU u Valenciji, IAAC (Institute of Advanced Architecture of Barcelona) i Architecture League u New Yorku, među ostalima.

Guillermo Reynés is the chairman of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Radomir Tankov Serafimov 

Bugarska

Architect Radomir Tankov Serafimov rođen je 1973. godine u Sofiji. Godine 1997. s odličnim uspjehom je diplomirao na odsjeku "Javne zgrade" na Arhitektonskom, građevinskom i geodetskom sveučilištu u Sofiji. Od 1998. godine, partner je u tvrtki "Atelier Serafimov Architects" Ltd., gdje i dalje radi kao glavni dizajner i menadžer. Član je Saveza arhitekata u Bugarskoj i Komore arhitekata u Bugarskoj.

Od početka svoje karijere, težio je uspješnom razvoju i rastu tvrtke, prihvaćajući svaki profesionalni izazov. To je učinilo "Atelier Serafimov Architects" jednom od vodećih dizajnerskih tvrtki u zemlji.

Radomir Serafimov uvodi sustave za strukturiranje i upravljanje projektima, konstruiranje te aktivno sudjeluje u cjelokupnom procesu dizajna. Unutar tvrtke kombinira kvalitete arhitekta i izvršnog direktora.

Kao partner i menadžer, arhitekt Serafimov sudjeluje u nacionalnim i međunarodnim natječajima, što rezultira dodjelom brojnih priznanja timu tvrtke, uključujući 18 nagrada "Zgrada godine". Među nagrađenim projektima su bolnice, uredski kompleksi, bankovne zgrade, trgovački centri, sportske dvorane, industrijski i transportni projekti, stambene zgrade i mnogi drugi.

Guillermo Reynés is the chairman of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Jan Jakub Tesař 

Češka

Generaciju mlađi, partnerski arhitekt u uredu Stempel Tesař Architects, imao je priliku doživjeti vrhunsku arhitekturu u Nizozemskoj tijekom studiranja na prestižnom Sveučilištu u Delftu i tijekom stažiranja u renomiranom arhitektonskom uredu Jeanne Dekker. Tijekom studija na Arhitektonskom fakultetu u Pragu, njegov profesor i mentor, Jan Stempel je uvidio njegov potencijal i predložio mu suradnju. Tako započinje povijest arhitektonskog ureda Stempel & Tesař.

Guillermo Reynés is the chairman of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Molnar Zoltan

Mađarska

Zoltan Peter Molnar diplomirao je kao ovlašteni arhitekt na Tehnološkom sveučilištu u Budimpešti 1993. godine. Tijekom studija, shvatio je da inženjersko znanje, uz dizajn, igra ključnu ulogu u arhitekturi - princip koji se također ističe u arhitektonskom obrazovanju na Tehnološkom sveučilištu u Budimpešti.

Tijekom svoje profesionalne karijere koja traje tri desetljeća, održao je uravnotežen pristup oba aspekta. S 15 godina posvećenih arhitektonskom dizajnu, nakon toga dodatnih 12 godina u arhitektonskom savjetovanju, i naposljetku, posljednje 3 godine kao stručni recenzent, dosljedno se zauzimao za stranu objekata. Vjeruje da svjesno planiranje i provedba osiguravaju najbolji rezultat s minimalnim naporima. Tijekom svakodnevnog rada, temeljito razumijevanje materijala koji se koriste osigurava potpuno shvaćanje njihovog potencijala.

Slijedeći stope svog mentora, čvrsto vjeruje da inovacije ne nastaju iz ničega. Temelj stabilne budućnosti mora se graditi na naporima i postignućima prethodnika. Jedini način stvaranja trajnih vrijednosti je kroz kontinuirani razvoj i prijenos postojećih temeljnih vrijednosti.

Godine 2020., u priznanju njegovih iznimnih profesionalnih doprinosa razvoju domaće građevinske industrije, primio je pohvalu od ministra inovacija i tehnologije.