Tvrđava Slavonski Brod
star_border

Tvrđava Slavonski Brod

Obnova monumentalne fortifikacijske arhitekture tvrđave 

Tvrđava Brod jedna je od najreprezentativnijih simbola i dio vizualnog identiteta grada. Najznačajnija povijesna građevina u Brodsko-posavskoj županiji svojom veličinom ostavlja bez daha dok se pritom nalazi u samom središtu Slavonskog Broda.

Izgradnja same Tvrđave započela je 1715. godine i potrajala je čak šezdesetak godina. Izgrađena na poticaj princa Eugena Savojskog kako bi poslužila u ratne svrhe tvoreći tako sustav tvrđava na području sjeveroistočne Hrvatske. Projektirana za smještaj par tisuća vojnika sastoji se od ogromnih opkopa, bastiona, kurtina, hornverka, kavalira i popratnih zgrada koji se prostiru na površini od dva kvadratna kilometra.

Danas glavna funkcija Tvrđave je razvoj kulture. Unutar tvrđave smještena je gradska uprava, glazbena škola, klasična gimnazija, jedinstveni muzej tambure te druga galerija moderne umjetnosti u Hrvatskoj, Galerija Ružić.Korak prema regionalnom rastu i razvoju

Projekt obnove Tvrđave, sufinanciran od strane Europske Unije, za cilj ima revitalizaciju povijesne građevine kako bi se doprinijelo održivom gospodarskom razvoju. Poticanjem razvoja kulturne baštine i širenje kulturno turističke ponude pogoduje se daljnjem razvitku Slavonskog Broda i okolne regije.  

Specifični cilj projekta je rekonstrukcija i opremanje zapadnog dijela Sjevernog kavalira Tvrđave u suvremeni edukacijsko-multimedijski centar.

Spomenuta nova kulturno turistička atrakcija ima za cilj stvoriti inovativne kulturno-umjetničke, edukativne sadržaje te ih povezati s lokalnim poduzetnicima.

Projekt opremanja zapadnog dijela Sjevernog kavalira Tvrđave Brod ukupne vrijednosti od 4.481.645,43 kn, od kojeg je iznos od 3.809.397,62 kn financiran putem EU potpora, provodi se sa svrhom prenamijene 1.686,9 m2 površine u prostor edukativno-multimedijalnog centra.

Kulturna i turistička atrakcija kontinentalne Hrvatske u svom sadržaju uključivat će informacijski centar, Centar za nematerijalnu, izložbeni prostor za projekcijsko mapiranje, multimedijalnu i prezentacijsku dvoranu, prostor virtualne i proširene stvarnosti te Zvjezdarnicu Brod.

Materijali prilagođeni povijesnim građevinama

Tijekom izvođenja radova, rekonstrukciju su vjerno pratili Baumit materijali. Radovi su uključivali sanaciju unutrašnjih zidova prizemlja i kata, ojačanje međukatne konstrukcije i svodova, sanaciju sjevernog i južnog pročelja te zidova u istočnom i zapadnom prolazu.

S obzirom na povećane statičke zahtjeve za popunjavanje otvorenih zidova i svodova, većih udubina te za dodatno zidanje opeke korišten je odgovarajući mort Baumit Klinker KM 100 s dodatkom trasa. Mort poboljšanih karakteristika kojeg odlikuje smanjeno iscvjetavanje i visoka otpornost na vremenske uvjete, što ga čini idealnim za gradnju vidljivog zida.

Kako bi se ojačala međukatna konstrukcija upotrijebljena je posebna kategorija proizvoda za konstrukcijsku sanaciju povijesnih objekata. Učvršćivanje konstrukcije uključivalo je ugradnju Baumit FRCM sustava.

 Na pripremljenu podlogu nanosio se prvi sloj sanacijskog morta Baumit NHL SicuroProtect u debljini oko 5-6 mm. Alkalno postojana mreža Baumit SicuroTex B 190 utiskivala se na naneseni mort uz poštivanje preklopa u uzdužnom i poprečnom smjeru. Nakon postavljanja mreže nanosio se još jedan sloj sanacijskog morta u debljini 5-6 mm te završno obradio.

Tijekom sanacije unutrašnjih zidova prizemlja i kata posebno se obratila pozornost na zaštitu protiv vlage. Nanosila se strojna žbuka na osnovi NHL-a za povijesne građevine i spomenike Baumit NHL MP i posebno prikladna Baumit SanovaUni paropropusna žbuka za zidove zasićene vlagom i solima na sve unutarnje zidne površine objekta. Za završnu obradu korišten je Baumit MultiStar Fine mineralni mort obogaćen vlaknima prikladan kod renoviranja starih žbuka i fasada.

Sve karakteristike navedenih proizvoda, ali i pregršt drugih proizvoda potrebnih za sanaciju i renovaciju starih objekta i novogradnji dostupni su u Baumit Hrvatska.