Sanacija spomeničke baštine s Baumitom
star_border

Sanacija spomeničke baštine

Vlaga i štetne soli ne prijete samo vrijednim povijesnim dvorcima i crkvama koje su navedene kao povijesni spomenici. Vlasnici starijih obiteljskih kuća također se često susreću s ovim problemom. Zdrav život i rad moguć je samo unutar suha četiri zida. Baumit zna kako se uspješno boriti s vlagom i solima.

Uklanjanje uzroka

Trajno rješenje zajamčeno je samo ako se ukloni uzrok štete. Temeljitim pregledom olakšava se otkrivanje uzroka, a njihovo uklanjanje štedi mnogo truda i novca u naknadnoj sanaciji. Međutim, uz pomoć Baumit sustava za obnovu moguće je dugi niz godina obnavljati vlažne i slane zidove.

Uklanjanje uzroka

U slučaju male količine vlage i slabe izloženosti solima, obnova je jednostavna kao i nanošenje konvencionalnog sustava žbuke. U usporedbi s običnom žbukom, Baumit SanovaUni sadrži velik broj pora. To ju čini vrlo paropropusnom, tako da vlaga može brzo i kontinuirano izlaziti iz zida. Pore također, služe kao "rezervoar" za taloženje soli, koje su obično povezane s porastom vlage. Na taj način površina sanacijske žbuke ostaje suha i bez soli višestruko dulja od uobičajene žbuke. Dakle, ništa ne stoji na putu korištenju prethodno vlažnih i neuglednih prostorija.


Odobrila WTA

Vlažno i slano ziđe postavlja posebne zahtjeve pred obnovu i održavanje, jer su vlaga i soli uvijek aktivni. Baumit Sanova MonoTrass ispunjava sve zahtjeve WTA Smjernica. Ne samo da ima smanjenu kapilarnu vodljivost, već i posebno visoku poroznost i paropropusnost. Baumit ima prave proizvode za svaki slučaj obnove. U slučaju vrlo visoke razine vlage i soli, prije nanošenja Baumit Sanova MonoTrass-a preporučuje se dodatni zaštitni sloj sa SanovaPor-om.

Obrada površine

Također, treba obratiti pažnju na površinsku obradu jer površina i dalje treba ostati visokopropusna. Na fasadu se npr. može
nanijeti Baumit SilikatColor na taj način se sanirani dijelovi lijepo povezuju s ostatkom fasade. Mineralni, prirodni Baumit KlimaColor preporučuje se za interijere.Restauracija - sanacija povijesnih zgrada

Povijesne zgrade kao i spomenici kulture jedinstveni su svjedoci prošlih vremena. Stoga, zaslužuju poseban tretman. Zaštita spomenika stvara uvjete za trajno očuvanje vrijednih građevina. Restauraciju uvijek treba prepustiti profesionalcima. Baumit građevinski materijali i njihove povijesne recepture prilagođene su po svojim svojstvima povijesnim uzorima te su stoga
idealno rješenje za što precizniju obnovu građevinskih i arhitektonskih dragulja s dugom tradicijom.

Jednostavna ugradnja - Sanova Uni i Sanova MonoTrass

Svaki građevinar brzo, jednostavno i bez problema može ugraditi Baumit SanovaUni ili Sanova MonoTrass. Zapravo se nanosi slično kao i svaka druga obična žbuka, a osnova uspjeha je poštivanje nekoliko osnovnih pravila:

1. Uništena stara žbuka mora se temeljito ukloniti najmanje 1 metar iznad vidljive granice vlage, zatim se ziđe mora temeljito očistiti. Nakon toga obvezno s površine očistiti prašinu metlom ili usisavačem. Nikako ne koristiti vodu za čišćenje površine jer će to opet otopiti soli koje će naposljetku izbiti na površinu.

3. Ako u ziđu postoje pukotine, potrebno je nanijeti Baumit SanovaPre tako da pokrije površinu, a zatim pukotine zapuniti SanovaUni ili Sanova MonoTrass žbukom.

2. U slučaju soli na površini ili u zidovima, one se moraju osušiti i očetkati i obraditi Baumit AnitSulfat-om ili Baumit SanovaPor-om.

4. Po potrebi (ovisno o vremenskim utjecajima) površine bi se trebale sušiti 3 do 6 dana ili bi se unutrašnjost trebala dobro provjetravati. Nakon toga prema uputama s ambalaže izmiješati
i nanijeti sanacijsku žbuku SanovaUni ili Sanova MonoTrass. Sanacijska žbuka nanosi se u 2 sloja. Prvi sloj debljine do 30 mm, drugi sloj 5 mm. Da
bi se osigurala optimalna funkcionalnost, mora
se poštivati ukupna debljina žbuke od najmanje
20 mm ili 30 mm za visoke razine opterećenosti
solima. Svježa sanacijska žbuka sada se svlači
i zaglađuje gleterom. Oprez! Zaštitite sanacijski
sloj žbuke od prebrzog isušivanja!

5. Nakon jednog dana sušenja, očistiti površinu sanacijske žbuke kako bi se uklonile nečistoće i soli koje mogu prodrijeti na površinu. Nakon toga nanijeti drugi sloj sanacijske žbuke u nanosu od 5 mm i obraditi poput fine žbuke. Površina žbuke treba biti ujednačena i glatka. Prije sljedećeg završnog sloja (bojenje ili dekorativna žbuka) mora se poštivati sušenje od 7 dana po 1cm debljine nanosa žbuke. Gotovo!

Saznaj više

Više o ovoj temi pročitajte u našoj brošuri "Proizvodi i sustavi za sanaciju građevina i očuvanje njihove vrijednosti".