Gospodarski centar - Osijek
star_border

Vizija. Inovacija. Partnerstvo.

Briljantni projekt za unapređenje gospodarskih aktivnosti Osječko-baranjske županije

Osvrt na izazove, inovacije i vizije: Intervju s mladim i briljantnim arhitektom Mislavom Salitrežićem iz arhitektonskog ureda Sirrah Projekt i predstavnicom Osječko-Baranjske županije elokventnom i dinamičnom pročelnicom županijskog Upravnog odjela za investicije i fondove EU Natašom Tramišak.
Zavirimo iza kulisa jednog od najambicioznijih projekata u Osječko-baranjskoj županiji – Gospodarski Centar u Osijeku. 

U ekskluzivnom intervjuu s arhitektom koji stoji iza zapanjujućeg dizajna te predstavnicom investitora, otkrivamo zamisao koja je stajala iza ovog monumentalnog projekta, izazove s kojima su se suočili tijekom realizacije te viziju koja je oblikovala budućnost ovog prostora. 
Saznajte kako je suradnja, predanost i inovacija rezultirala stvaranjem prostora koji ne samo da zadovoljava funkcionalne potrebe, već i postavlja standarde u održivosti, estetici i fleksibilnosti.

Koji su bili ključni čimbenici koji su vas motivirali da investirate u projekt Gospodarskog centra u Osijeku?

Grad Osijek i Osječko-baranjska županija imaju bogatu tradiciju sajmova, no više od 25 godina nisu imali adekvatan sajamski prostor. Ta činjenica bila je ključna polazišna točka za planiranje nove investicije. U skladu s praćenjem gospodarskih trendova te potrebama malog i srednjeg poduzetništva te obrtništva, Osječko-baranjska županija i tadašnji Župan odlučili su pokrenuti inicijativu za osmišljavanje nove infrastrukture. Moj zadatak kao Pročelnice resornog upravnog odjela bio je kreiranje vizije i sadržaja. Cijeli prostor Gospodarskog centra koncipiran je kao poslovni park, a prva zgrada poslovnog parka je upravo ova koja je izgrađena i namijenjena za sajmove, gospodarske manifestacije, kongrese, seminare i druge manifestacije te kao prvi kontakt s poduzetnicima. U pripremi su projekti izgradnje poslovnog tornja za razvoj poduzetništva te novih izložbenih prostora za održavanje raznih događanja.Koliku važnost pridajete ugrađenim materijalima i kako ste osigurali da vaša ulaganja podržavaju ekološki osviještena rješenja i dugoročnu održivost projekta?

Prioritet bio je stvaranje energetski učinkovite zgrade s modernom tehnologijom i materijalima koji čine objekt atraktivnim vizualno, ugodnim oku te što je više moguće povezanim s prirodom, uključujući elemente poput drva i zelenih zidova. Dugoročna održivost projekta bila je ključni aspekt, što je zahtijevalo korištenje kvalitetnih materijala i modernih sustava grijanja/hlađenja, kao i drugih elemenata unutar zgrade. Prostor je koncipiran kako bi privukao pozornost, omogućavajući fleksibilnost u kreiranju različitih sadržaja te da u potpunosti ispunjava svoju funkciju.

Kako ste surađivali s arhitektima i projektantima tijekom razvoja projekta i kako ste osigurali da se vaši investicijski ciljevi usklade s njihovim dizajnerskim vizijama?

Projektni zadatak za sadržaje zgrade, kao i za elemente zelene gradnje i povezanosti s prirodnim elementima uz moderan i otvoren dizajn, proizlazi iz vizije Osječko-baranjske županije. Naši arhitekti uspješno su integrirali tu viziju u svoj arhitektonski dizajn. Suradnja s arhitektima i projektantima od samog početka obilježena je sinergijom, s ciljem zadovoljenja svih budućih zahtjeva multifunkcionalnog prostora poput zgrade 1, Gospodarskog Centra. Budući da je projekt trajao preko tri godine od faze projektiranja do završetka objekta, suradnja je bila kontinuirana, prateći razvoj ideja i njihovu realizaciju. Kroz zajedničko djelovanje stvorili smo objekt koji u potpunosti odražava projektantske vizije, ali i ispunjava očekivanja nas kao investitora.

Kako vidite potencijalnu nominaciju projekta na Baumit LifeChallenge 2024?

Nominacija projekta je dodatna motivacija za nastavak suradnje svih sudionika, uključujući investitore, arhitekte, projektante i izvođače radova. Budući da je riječ o izuzetno reprezentativnom objektu za naše prostore, u koji je uložen izniman trud svih sudionika, uvijek je zadovoljstvo kada i drugi prepoznaju njegov potencijal. Također, novi projekt s novom vizijom već je u pripremi, što dodatno pokazuje predanost tima u ostvarivanju inovativnih i kvalitetnih projekata.

Možete li opisati osnovne ideje i koncepte koji su Vas inspirirali prilikom projektiranja gospodarskog centra u Osijeku?

Budući da Gospodarski Centar predstavlja samo jedan segment šireg projekta Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, mnoge arhitektonske karakteristike proizlaze iz općeg koncepta zone gospodarskog centra. Cilj je bio osigurati da prvi izgrađeni objekt bude model za sve buduće, sa zajedničkim arhitektonskim elementima poput drvenih krovovnih konstrukcija i predgotovljenih betonskih elemenata, koji se tretiraju na isti način kao i na prvom objektu. Iako, sam po sebi nije bio tkz. „proof of concept“, zadovoljni smo kako su se svi ovi elementi uklopili u cjelinu.

Koje su bile ključne odluke u vezi s materijalima i tehnologijama koje ste koristili u izgradnji centra?

Pri odabiru materijala, ključni kriteriji bili su njihova usklađenost s arhitektonskom vizijom te mogućnost postizanja čistih linija i na oko savršeno glatkih ploha koje će se odlično nadopunjavati s velikim staklenim plohama te impresivnom drvenom krovnom konstrukcijom.

Što Vam je bilo presudno pri odabiru građevinskih materijala?

Pri odabiru materijala za većinu projekata, ključna je ravnoteža između cijene i kvalitete, no iz arhitektonske perspektive, istražujemo materijale koji su trajni, jednostavni za održavanje te već poznati izvođačima. Također, podrška proizvođača ima ključnu ulogu u postizanju željenih rezultata. U slučaju Gospodarskog Centra, kombinirali smo više proizvoda u specifičnim omjerima, što je rezultiralo jedinstvenim izgledom betonskih elemenata.Možete li istaknuti neke posebne arhitektonske ili dizajnerske elemente koji čine gospodarski centar jedinstvenim?

Tri ključna arhitektonska elementa koja ističu ovaj projekt su staklene plohe, drvena krovna konstrukcija i betonski elementi fasade. Glatki i pažljivo obrađeni predgotovljeni betonski elementi pružaju izvrstan kontrast toplini lamelirane drvene krovne konstrukcije. Dodatno, primjena Baumit CreativTop Silk žbuke i beton tehnike koja se koristila prilikom obrade betonskih elemenata pruža jedinstveni izgled fasade, čime se postiže vizualna privlačnost i originalnost.Nadate li se pobjedi ili ju već nekome predviđate?

Bila bi izuzetna čast osvojiti ovu nagradu, i naravno, nadamo se tome. Uvijek je ohrabrujuće kada se trud prepozna i cijeni. Međutim, konkurencija je jaka, s mnogo izvrsnih radova, stoga je teško predvidjeti tko će biti pobjednik. Svi nominirani projekti zaslužuju priznanje za svoj doprinos arhitekturi i građevinskoj industriji.

Kako ste usklađivali funkcionalne potrebe gospodarskog centra s estetskim i urbanističkim zahtjevima okoline?

U ovakvom tipu objekta s gospodarskim namjenama poput izložbi i multifunkcionalnih zahtjeva, smatramo da je suzdržan pristup najprimjereniji. Fokusirali smo se na modularnost, jednostavnost održavanja te na jasne linije i čiste površine koje se mogu prilagoditi prostoru prema potrebi, neovisno o sadržaju manifestacije. Urbanistički, odgovorili smo na buduće potrebe ovog prostora, uzimajući u obzir planiranu izgradnju mnogih drugih objekata. Prva zgrada Gospodarskog Centra predstavlja samo početak ambicioznog projekta Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

Koji su bili glavni izazovi tijekom procesa projektiranja i kako ste ih prevladali?

Organizacija prostora predstavljala je izazov s obzirom na planiranu ekspanziju centra sa sadašnjih 5.000 na impresivnih 70.000 četvornih metara. Izgradnja prve zgrade samo je početak, stoga smo se trudili osigurati da ona sadrži sve elemente materijala i arhitekture koji će se nalaziti i u ostalim objektima. Kako se Baumit našao na popisu ključnih partnera u izgradnji?

U potrazi za idealnim načinom poboljšanja završnog izgleda predgotovljenih betonskih fasadnih panela, razmatrali smo različite brandove. Međutim, Baumit se istaknuo kao optimalan izbor zbog izvanrednog omjera cijene i kvalitete, uz neprocjenjivu tehničku podršku koja je uključivala korisne savjete i pravilan pristup tretiranju površina.

Kako ste integrirali održivost i energetsku učinkovitost u dizajn gospodarskog centra?

S obzirom na velike volumene unutarnjeg prostora, što obuhvaća visinu od čak 10 metara, postavljanje održivog režima korištenja prostora predstavljalo je izazov. Međutim, kombinacija visokokvalitetnih građevinskih materijala s izvrsnim toplinskim svojstvima, pažljiv odabir uređaja te planiranje za korištenje obnovljivih izvora energije, rezultirali su time da je ovaj objekt praktički postao samoodrživ, gotovo nulte stope energije.

Kako ste se osjećali kada ste saznali da je Vaš projekt nominiran za Baumit LifeChallenge 2024, i kako ta nominacija odražava vašu viziju arhitekture?

Naravno, iznimno sam iznenađen i počašćen što je naš projekt nominiran za ovu nagradu. Do sada nisam imao priliku doživjeti takvo priznanje za neki od naših projekata. Cijenim viziju arhitekture koja je usmjerena prema potrebama ljudi, izbjegavajući pretjerane egzibicije te preferirajući jednostavan i čist arhitektonski izričaj. Drago mi je vidjeti da je takav pristup prepoznat i cijenjen u okviru Baumit LifeChallenge 2024.

Kako komentirate ostale nominirane projekte u kategoriji „zapanjujuća struktura“?

Konkurencija je zaista jaka, s mnogo izvanrednih i inspirativnih projekata. Sigurno će u nekima od njih biti pronađena inspiracija za buduće projekte. Posebno je zanimljivo primijetiti raznolikost, od obiteljskih kuća do velikih objekata, što svjedoči o širokom spektru primjene Baumitovih proizvoda. Ova raznolikost pokazuje fleksibilnost i svestranost tih proizvoda u različitim arhitektonskim kontekstima.