Novi lider na čelu Baumita u Hrvatskoj
star_border

Snaga karaktera!

Upoznajte Sinišu Komnenovića, novog lidera na čelu Baumita u Hrvatskoj

Siniša Komnenović, novi izvršni direktor Baumita u Hrvatskoj, prošao je kroz različite sektore, gradeći svoju jedinstvenu perspektivu. U ovom intervjuu, on dijeli svoje putovanje i strategije koje su mu pomogle postići uspjeh u poslovanju svake pojedine tvrtke, a od kojega ne planira odustati niti u svojoj novoj ulozi.

Koji Vam je trenutno najveći poslovni izazov, s obzirom da ste preuzeli funkciju lidera u potpuno novoj industriji?

Trenutno se suočavam s izazovom prelaska u potpuno novu industriju, što zahtijeva  kontinuirano učenje i prilagodbu. Ključni fokus je na svladavanju svih specifičnih aspekata poslovanja, razumijevanju dinamike odnosa unutar tvrtke, istraživanju proizvoda i njihovih prednosti te kako upravo ti proizvodi pridodaju
vrijednost našim kupcima. Također, iznimno je važno i razvijanje odnosa s kupcima i partnerima te shvaćanje cjelokupne dinamike ove industrije.

Koji je najbolji savjet koji ste do sada dobili?

Kratko i jasno: Tough decision, easy life, easy decisions, tough life (teške odluke, lak život; lake odluke, težak život).

Koji dio Vašeg akademskog obrazovanja, seminara ili knjige je na Vama ostavio
najveći trag i zašto?

Više knjiga, no ako bih morao istaknuti jednu, rekao bih da su knjige o navikama, poput „Atomic Habits“, imale najveći utjecaj na mene. Razlog tome je što navike ne nastaju same od sebe; potrebno je uložiti trud i disciplinu kako bi se razvile, ali kada se jednom uspostave, mogu biti izuzetno korisne i oblikovati naš život na pozitivan način.

„Prepoznavanje talenata
može biti jednostavno, ako
obratimo pozornost na
njihovu strast, energiju
i predanost. “Što je za Vas najvažnije kada donosite odluke?

Kada donosim odluke, najvažnije mi je uzeti
u obzir relevantne podatke i mišljenja svog tima. Trudim se donijeti odluke koje su i kvalitetne i efikasne, budući da prevelika analiza može dovesti do paralize. Također, volim primijeniti Paretovo pravilo, prema kojemu 80% rezultata proizlazi iz 20% uloženih aktivnosti.

„Za mene, dobar odnos s
timom znači uzajamno
povjerenje.“Što za Vas znači imati dobar odnos s Vašim timom?

Za mene, dobar odnos s timom znači uzajamno povjerenje, gdje ja vjerujem u njih, a oni u mene. To uključuje iskrenost i transparentnost, gdje tim nije sklon skrivanju informacija ili problema, već ih otvoreno komunicira. Bojim se situacija u kojima se čini da ja znam sve najbolje, dok se ostatak tima ne osjeća
dovoljno slobodno iznijeti drugačije mišljenje.„Prepoznavanje talenata

može biti jednostavno, ako
obratimo pozornost na
njihovu strast, energiju
i predanost. “


Kako planirate ostvariti brze i konkretne rezultate u novoj ulozi?

Planiranje ostvarivanja brzih i konkretnih rezultata zahtijeva promišljen pristup. Iako drastične promjene mogu zahtijevati vrijeme, neki poslovni izazovi mogu se riješiti evolucijskim pristupom umjesto revolucionarnim. Ključ je u donošenju serije malih odluka koje se svakodnevno provode, a koje postupno vode do željenih rezultata. To znači usmjeravanje na kontinuirano poboljšanje i prilagodbu, što na kraju dovodi do značajnih promjena bez potrebe za radikalnim preokretima.

Kako prepoznajete talente?

Prepoznavanje talenata može biti jednostavno, ako obratimo pozornost na njihovu strast, energiju i predanost. Dok se znanje i vještine mogu steći kroz obrazovanje i iskustvo, istinski talenti često pokazuju poseban sjaj u svojoj energiji i želji za postignućem. Oni
imaju prirodnu privlačnost prema određenim aktivnostima ili područjima i često pokazuju izuzetnu sposobnost da se brzo razvijaju i prilagođavaju novim ulogama ili izazovima. Ovi talenti često prepoznaju prilike za napredovanje i moguće promjene unutar organizacije te su često ključni igrači u različitim dijelovima kompanije.

Iz koje pogreške ste izvukli najveću pouku?

Iz svih mojih pogrešaka sam izvukao najveće pouke. Smatram da bez tog iskustva, kako u životu tako i u poslu, ne bih mogao napredovati i razvijati se. Teško je izdvojiti samo jednu pogrešku jer ih je bilo mnogo, ali, ako bi ih grupirao, najveće pouke sam izvukao iz brzopletog donošenja odluka i donošenja važnih odluka bez adekvatne analize i promišljanja. Pogreške su sastavni dio mog iskustva kako u poslovnom tako i u privatnom životu te su me oblikovale kao osobu i profesionalca.

Što Vas opušta nakon napornih poslovnih pothvata?

Nakon napornih poslovnih poduhvata, najviše me opušta vrijeme provedeno s obitelji i prijateljima. Također, ronjenje je moj osobni bijeg od stresa. Uživam u svakoj prilici da zaronim i istražim tišinu i ljepotu podvodnog svijeta.