Nabaci izolaciju smanji troškove!
star_border

Smanji. Uštedi. Uživaj.

Smanji potrošnju i uživaj u životu

Baumit se zalaže za smanjenje potrošnje energije bez odricanja, što je moguće samo s izolacijom
vanjske ovojnice zgrade. Jedna od mjera je inicijativa "Obnovljiva energija je dobra, s izolacijom 14 puta
bolja", koju je Baumit pokrenuo zajedno s Austrothermom.

14x BOLJE

Inicijatori to jasno pokazuju putem studije* koju je izradio Wuppertal-Institut u ime Greenpeace-a, koristeći primjer vjetroelektrana potrebnih za grijanje grada s oko 19.000 domaćinstava ili 50.000 stanovnika. U ovoj studiji, opskrba električnom energijom za grijanje simulirana je u zgradama koje su već prešle na moderne toplinske pumpe. Pokazuju se značajne razlike u potrošnji energije. Ako su zgrade u lošem energetskom stanju, potrebno je 14 vjetroelektrana za pokrivanje potreba za električnom energijom za grijanje. Ako su zgrade odgovarajuće dobro izolirane, potrebna je samo jedna vjetroelektrana.

Izolacija smanjuje i potrošnju i troškove energije.

Izolacija štedi novac jer niža potrošnja energije znači i znatno niže troškove energije. I to svaki dan, godinu za godinom, desetljećima. Kao rezultat toga, izdaci za izolaciju fasade u
prosjeku su se vratili za manje od 10 godina. Rastuće cijene energije i još bolje subvencije znače da se investicija sve brže vraća.

Izolacija smanjuje potrošnju energije Izolacija štedi energiju jer se potrošnja smanjuje zahvaljujući izoliranoj fasadi. Već nakon jedne godine, fasada postaje CO2-neutralna: CO2 koji se stvara prilikom proizvodnje izolacijskih ploča vraća se uštedom, tj. znatno manjom potrošnjom energije za grijanje i hlađenje tijekom godine dana. Ova ušteda CO2 vrijedi svaki dan, godinu za godinom, tijekom mnogih desetljeća.

Smanjite potrošnju energije desetljećima

Fraunhofer Institut za građevinsku fiziku proveo je dugotrajnu studiju o trajnosti toplinsko-izolacijskih sustava (ETICS).

Rezultat studije:
Prosječni životni vijek ETICS-a iznosi od 40 do 60 godina. Ako se povremeno održava na pravi način, životni vijek se može produljiti za nekoliko desetljeća.

Izolacija zadržava toplinu i hladnoću vani
Izolacija povećava udobnost jer zadržava toplinu i hladnoću izvan prostorije i osigurava ugodnu i ravnomjernu temperaturu u sobi - bez gubitka udobnosti. Zahvaljujući izolaciji fasade, zidovi su ugodno hladni ljeti i ugodno topli zimi. Nema propuha, nema plijesni, optimalna temperatura zraka.

Izolacija je uvijek korisna - iz svakog kuta gledanja


Fasadna izolacija predstavlja dobitnu situaciju iz svake perspektive. I to na održiv način. S ekonomske strane donosi značajne uštede u grijanju i hlađenju, kao i povećanje vrijednosti nekretnine. Ekološki gledano, štedi vrijedne resurse i smanjuje emisiju CO2 zbog izbjegavanja prekomjernog grijanja ili hlađenja. S društvenog aspekta doprinosi zdravlju i dobrobiti ljudi koji žive u izoliranoj kući, jer sprječava konvekciju, sprječava nastanak plijesni i osigurava ugodnu atmosferu za boravak.

Podnošljiva temperatura prostorije tijekom prekida napajanja
Dulji prekid napajanja tijekom zime može imati
neugodne posljedice na našu udobnost. Kako se temperatura prostorije smanjuje, smanjuje se i naša udobnost. Istraživanje provedeno u Viva istraživačkom parku dokazuje: u izoliranoj kući temperatura je i nakon 48 sati još uvijek u podnošljivom području od 17°C, za razliku od neizolirane kuće koja ima samo 10°C unutarnje temperature pod istim uvjetima. 48 sati je inače maksimalno procijenjeno vrijeme trajanja prekida napajanja.

Izolacija kao prirodni klima uređaj

U Viva istraživačkom parku provedena su mjerenja za proučavanje ponašanja temperature u prostoru tijekom dugotrajnog toplinskog vala. U neizoliranoj kući klima uređaj bi trebao raditi čak tri tjedna kako bi temperatura ostala ispod preporučene temperature udobnosti od 24°C. U odgovarajuće izoliranoj
kući, klima uređaj ne bi trebao raditi niti jedan dan kako bi temperatura ostala unutar ovog
udobnog raspona.