Kako odabrati savršenu boju fasade?
star_border

Kako odabrati savršenu boju fasade?

Počnite s izborom glavne boje fasade, a zatim potražite dodatne boje. Mnogo je nadahnuća svugdje. Dovoljno je zaustaviti se i pogledati oko sebe. Na odabir boje ne utječe samo okolina već i boja krova, prozora i oluka.


Naši savjeti

  • Tražite boje koje se prirodno pojavljuju u vašoj okolini.
  • Izbjegavajte previše svjetlucave i žive nijanse. Ako ne odgovaraju funkciji zgrade, njihov izgled na fasadi mogao bi zbunjivati.
  • Boje na velikoj vanjskoj površini obično izgledaju svjetlije nego na maloj površini. Tome je više uzroka, kao što su svjetlost ili veličina površine.

Možete odabrati dodatne tonove iz istog raspona boje. Tonovi iz istog raspona uvijek će izgledati vrlo elegantno i skladno. Ako pripadate hrabrijima i želite oživjeti fasadu, koristite tamne i duboke tonove. Neka oni budu na detaljima i manjim površinama. 

Tonovi boje

Boje su podijeljene na 8 osnovnih skupina, od bijelih, preko žute, smeđe, crvene do posebne skupine neutralnih tonova. Samo neutralni tonovi čine savršenu osnovu za glavnu boju fasade. Oni fasadi daju svijetao i prirodan izgled.

Nadahnuća

Ako je slika boje vaše kuće skrivena iza omiljenih riječi, poput bjelokosti, čokolade, vanilije, pijeska, birajte nadahnućem. Uz svaku omiljenu boju naći ćete 4 varijante tonova i preporučene kombinacije boja.

Trendovi

Biste li radije savjet arhitekta? Posjetite stranicu Trendovi i odaberite boju u skladu s vrstom arhitekture koju predlaže arhitektica Silvia Cejpekova. Kada kombinirate boje, možete biti kreativni uz savjet stručnjaka. Sve boje, materijali i pribor unutar jedne palete predloženi su tako da održavaju međusobnu usklađenost.

Psihologija

Ili volite filozofirati? Stručnjak za boje, umjetnost i dizajn, prof. Axel Venn iz Berlina, obrađuje 8 psiholoških tema o bojama. Svježe i moderne boje privlačne su za grad. Fasade su zanimljivi pripovjedači koji daju specifičan karakter ulicama i kvartovima.Odaberite boju za svoju kuću.

Korisna pomagala za bolji odabir nijanse

Fasádne štúdio
Fasadni studio

Žbuke u boji na stvarnim uzorcima. Usporedite ih na sličnom zidu ili na dnevnoj svjetlosti. Provjerite boju iz različitih perspektiva. Stanite blizu...

Farebná vizualizácia fasády
Projekcija fasade vaše kuće

Naši dizajneri izradit će vam jedan ili dva prijedloga u tri različite boje. Dovoljno je napraviti kvalitetnu fotografiju fasade vaše kuće i poslati ...

Više informacija baumit@baumit.hr
Fasádne vzorky omietok
Uzorci na vašu adresu

Odlučite ispravno. Naručite gotove uzorke fasadnih žbuka na pločama. Kada ih donesete kući, postavite ih blizu fasade, prozora i razmislite. Moguća je i dostava

Više informacija na baumit@baumit.hr
Štruktúry pre fasádu
Strukture

Kod fasada nije važna samo boja već i struktura. Odaberite neku od uobičajenih struktura ili pustite mašti na volju i budite kreativni...

Još informacija

Razmislite!

Koliko boja prepoznajete? Znate li ih sve? Vidjeti boje sposobnost je ljudskog oka da uoči odbijanje svjetlosti s određene površine. I drugi čimbenici, kao što su izvor svjetlosti, kut gledanja, veličina površine, struktura površine, okolina, mogu čak dovesti do toga da "istu" boju vidimo različito. I upravo zbog toga, krenite u konačni odabir boje za vašu kuću i dobro razmislite.