Baumit Nanopor za dugotrajno čiste fasade
star_border

Kako svjetlom očistiti fasadu?

  • Za dugoročno održivu čistoću novih i starih fasada
  • Provjereno iskustvo od 2007. godine
  • Sa zaštitom od mikroorganizama, temeljenom na fizikalnim načelima

Pri odabiru fasadne žbuke trebalo bi razmotriti mnogo više od cijene. Jedan od vrlo važnih parametara je dugoročna održivost i dugoročna čistoća fasade.

Dugotrajno čista fasada


Fasada zgrade ne mora samo ispuniti osnovna svojstva, kao što je e. g. zaštita od hladnoće, buke i vlage već mora biti u skladu s estetskim i optičkim zahtjevima. U svojoj funkciji ona je, kao i ljudska koža, trajno izložena opterećenju raznovrsnih utjecaja vanjskog okruženja čiji utjecaj, prije ili kasnije, izaziva onečišćenje. 

Projekt "Površinsko čišćenje" dubinski je proučavao ljudsku kosu, što znači najsitnije čestice atoma i molekula. Osnovni elementi ove tehnologije su nanoelementi (svaki od njih je manji od 100 nm). Ciljana struktura materijala na razini atoma kao i uporaba specijalnih efekata koji se pojavljuju na tako uskoj razini otvara mnoštvo novih mogućnosti, gotovo u svim područjima prirodnih znanosti, kao što su energetika, informatika, medicina ili farmacija. Nanotehnologije također omogućuju razvoj novih građevinskih materijala i poboljšanje onih postojećih. Nanočestice se ne mogu vidjeti; međutim, na najbolji mogući način možemo dokazati njihov učinak u obliku novih, učinkovitijih i trajnijih rješenja koja se sve više koriste u građevinskoj praksi.

Nanotehnologija

Nanotehnologija se bavi stvaranjem, istraživanjem i iskorištavanjem iznimno malih struktura. Riječ "nano" potječe iz grčkog i znači nešto poput "patuljka". Stručnjaci i mediji označavaju nanotehnologiju kao ključnu tehnologiju 21. stoljeća. Umjesto "više, još dalje", njihov je moto "smanjivanje, sve brže i brže". 
Jedan nanometar (nm = 1 milijunti dio milimetra) odgovara otprilike desetini tisućinki debljine ljudske kose, tako da smo već u ultra-najsitnijim česticama atoma i molekula. Osnovni elementi ove tehnologije su nanoelementi (svaki od njih je manji od 100 nm). Ciljana struktura materijala na razini atoma kao i uporaba specijalnih efekata koji se pojavljuju na tako uskoj razini otvara mnoštvo novih mogućnosti, gotovo u svim područjima prirodnih znanosti, kao što su energetika, informatika, medicina ili farmacija. Nanotehnologije također omogućuju razvoj novih građevinskih materijala i poboljšanje onih postojećih. Nanočestice se ne mogu vidjeti; međutim, na najbolji mogući način možemo dokazati njihov učinak u obliku novih, učinkovitijih i trajnijih rješenja koja se sve više koriste u građevinskoj praksi. 

Bežná štruktúra omietky pod mikroskopom

Strukturirana površina standardne žbuke stvara uvjete za taloženje prašine, koja je hranjiva tvar za razne mikroorganizme

Štruktúra Nanopor omietky pod mikroskopom

Mikroskopski glatka površina štiti fasadu od taloženja nečistoće i prva je pretpostavka za održavanje čistog izgleda.

Baumit Nanopor Top površina mikroskopski je glatka i ima takozvanu "nanoporoznu" strukturu. Te nanopore su premale za male organske i anorganske čestice nečistoća koje se zbog toga ne mogu "čvrsto" zadržati na površini. Štoviše, niski elektrostatski naboj ne privlači nečistoće i time omogućuje da se fasada bolje odupre onečišćenju. Zahvaljujući djelovanju sila prirode (poput vjetra, kiše, snijega, utjecaja UV zračenja i temperaturnih promjena) dolazi do oslobađanja nečistoća iz fasade. Zahvaljujući sposobnosti samočišćenja, fasada ostaje prirodno čista i stalno lijepa.

Nanopor pod mikroskopom

Žbuke s visokim stupnjem otpornosti na vodu koriste učinak jake površinske napetosti u kapi vode, koji u obliku male kuglice ima minimalni kontakt s površinom žbuke. Pročelje se pere brzim prskanjem vodom, ali ne na mjestima koja nisu izložena kiši - ispod balkona, vijenaca i izbočenih konstrukcija

Baumit Nanopor Top, zahvaljujući svom tankom hidrofilnom sloju na površini žbuke, radi na potpuno novom načelu. Sadrži nanopore koji upijaju vlagu i snižavaju površinsku napetost u kapi vode. Ta voda prodire u gornji sloj žbuke i kod ponovnog isparavanja pritišće nečistoće uhvaćene na žbuku. Nanopori su aktivni pri postizanju optimalnog režima vlage ne samo u dodiru s kišnicom, već i vlagom zraka. 

Hydrofóbny povrch omietky

Kap vode na vodoodbojnoj površini standardne žbuke

Hydrofóbny povrch omietky

Kap vode na hidrofilnoj površini žbuke Baumit NanoporTop 

Kako djeluje?

Čistenie fasády_krok 1
Čistenie fasády_krok 2
Čistenie fasády_krok 3

Aktivacija fotokatalize


Fotokataliza je proces kemijske razgradnje organskih tvari uz prisutnost dnevnog svjetla.
Kako bi se takva reakcija odvijala, u strukturu tvari mora se ugraditi katalizator s titanovim oksidom (TiO2) koji se aktivira djelovanjem ultraljubičastog sunčevog zračenja. Zahvaljujući novom fotokatalizatoru i jedinstvenoj snazi svjetlosti, sada Baumit Nanopor ima novi, napredniji, posebno učinkovit efekt samočišćenja za predivnu, lijepu i dugovječnu fasadu.

Razgradnja nečistoća


Ako primijenimo ovaj postupak fotokatalize na žbukanje ili bojanje, tada uz pomoć fotokatalize dolazi do razgradnje nečistoća koje su se uspješno nataložile na njihovoj površini. Važan čimbenik je i razgradnja bakterija, algi, gljivica i drugih mikrobioloških organizama pod utjecajem fotokatalize!

Čišćenje fasade


Nečistoće i alge ostaju na površini fasade u neaktivnom obliku, na mjestima koja su bila izložena kiši, vlazi, suncu, vjetru i protoku zraka. Sile prirode stalno pomažu da fasada bude čista. Tradicionalna površinska obrada temelji se na kemijskoj osnovi, a te tvari se postupno ispiru iz površine, čime se gubi učinkovitost. Nova jedinstvena metoda zaštite od organskog onečišćenja na bazi fotokatalize održiva je sa stajališta zaštite okoliša, a istodobno je jamstvo dugoročno čiste fasade s minimalnim zahtjevima održavanja i obnove tijekom cijelog svog života.

Ulaganje u budućnost

Tijekom desetljeća svoga razvoja, Baumit je razvio visokokvalitetne, izdržljive, dugovječne fasadne sustave. Fasade su, međutim, izložene stalnom onečišćenju i vremenskim utjecajima i njihov se izgled tijekom godina mijenja. Kako bi se održao lijep izgled zgrade, potrebno je nakon nekoliko godina fasadu optički preurediti, tj. tretirati barem novom bojom koja, naravno, donosi nužne troškove (kao što su materijali, radovi, skele). 

Zahvaljujući izvrsnim svojstvima Baumit NanoporTopa, fasada ostaje otprilike dvostruko dulje čista i lijepa što je moguće, štedeći troškove održavanja i nove premaze. Kod obnavljanja fasada, Baumit NanoporColor je idealno rješenje za obnovu površine starijih sustava toplinske izolacije i žbuke, osobito u slučaju površinskog onečišćenja mikroorganizmima.