Zdravo stanovanje
star_border

Kako stvoriti zdravi stambeni prostor za društvo sklono boravku u zatvorenom

U zatvorenim sobama potrošimo čak 90% našeg života. Zato je kvaliteta unutarnjeg zraka ključna za našu udobnost, zdravlje i samu kvalitetu života. Osim temperature zraka i površine, vlažnosti zraka, građevinski materijali također izrazito utječu na unutarnju klimu.

Zrak je glavna hrana

Svakodnevno čovjek troši oko 13,5 kg sobnog zraka i 1,5 kilograma svježeg zraka, pa zrak postaje naša najznačajnija hrana, a njegova je kvaliteta važna za naše zdravlje. Zato zdrav i svjež zrak u unutrašnjosti ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo.

Vzduch ako základná potravina

Prava je vlažnost zraka neophodna

Boravak u presuhom zraku isušuje sluznicu, uzrokujući osjećaj suhih očiju. Bakterije mogu lako napasti suhu sluznicu i uzrokovati upalne procese, prehladu ili krvarenje iz nosa. Pri vlažnosti od 30% i manje skloniji smo zaraznim bolestima. Zato su održavanje optimalne vlažnosti i pravilno prozračivanje neizbježni za zdravu klimu.

Suchý vzduch

Pravilna vlažnost unutarnjih prostora pomaže udobnosti življenja, sprječava pojavu plijesni ili raznih bolesti. Uzrok visoke vlažnosti može biti nova nedovoljno osušena građevinska konstrukcija, prodor vode kroz strukturne greške, ali i nedovoljna odvodnja vlage iz unutrašnjosti zbog nepravilnog prozračivanja ili grijanja. Tijekom zajedničkog boravka u unutarnjim prostorima, četveročlana obitelj proizvodi oko 20 litara vode. Važno je održavati optimalnu vlažnost unutarnjih prostora, točnije, između 40 i 60%.

Više o ovoj temi

Klima proizvodi

Baumit Klima unutarnje žbuke i premazi optimalno reguliraju vlagu u unutrašnjosti, upijajući neugodne mirise i štetne tvari.

Saznaj više
Výskumný park Viva
Potvrđeno istraživanjem

Istraživački park Viva uspoređuje građevinske materijale i ispituje njihov utjecaj na stanovanje.

Saznaj više
Všetko o zdravom bývaní
Za one koji žele znati više

Dio posvećen zdravom življenju pun je zanimljivih sadržaja o kvaliteti našeg stanovanja. Korisne informacije pomoći će vam u stvaranju zdravog doma.

Saznaj više

Kako temperatura utječe na vašu udobnost?

Svatko osjeća toplinu pod različitim uvjetima. Netko voli hladnije sobe, drugi se osjećaju ugodnije u toplijoj okolini. Unatoč tome, moramo se pridržavati nekih načela. Za stambene prostore i kupaonice preporučuje se viša temperatura - do 23 °C, a niže temperature (do 18 °C) za spavaće sobe. Također je važno izbjegavati prevelike razlike u temperaturi između unutarnjeg zraka i temperature zidnih površina, ili u donjem dijelu prostorije i u visini glave. Razlika ne smije biti veća od 4 °C.

Tepelná pohoda v byte

Što čini zrak svježim?

Kao što je slučaj s drugim tvarima, zrak se sastoji od odvojenih molekula. Molekule mogu imati negativan ili pozitivan ion. Što se više negativnih iona nalazi u zraku on je svježiji. Tako obogaćeni zrak podiže razinu kisika u krvi, poboljšava funkcije organa te bolje probavljanje hranjivih tvari. Osjećate se bolje i aktivnije. Povišena razina pozitivnih iona u zraku rješava se svježim zrakom bez ikakvog sadržaja štetnih tvari. Stoga nemojte zaboraviti na pravilno i često prozračivanje, kao i pažljiv odabir materijala za unutarnje prostore. 

Správne vetranie