klima proizvodi
star_border

Proizvodi Klima inspirirani su prirodom


Kao ljuske jajeta, i proizvodi Baumit Klima sadrže vapno. Ljuske jajeta pružaju zaštitu za pilića, djeluju kao klimatska komora a mogu se koristiti i kao hrana. Previše vlage u zraku povećava rizik od plijesni. Vapno ima preventivni učinak. Kada se radi o opasnostima za zdravlje u vlastitom domu, najviše se bojimo plijesni i gljivica. Vapno je lužnato, što prirodno sprječava nastanak plijesni. 

Vapnene žbuke prirodno dezinficiraju

Idealna relativna vlažnost zraka je između 40 i 60%. Grinjama, koje mogu uzrokovati astmu, odgovaraju visoke razine vlažnosti. Presuhi zrak ne dovodi samo do povećanja količine prašine, već uzrokuje suhu sluznicu, što dovodi do povećanog rizika od zaraze, na primjer kao posljedica virusa gripe tijekom hladne sezone. Izvori vlage kao što su tuširanje, kuhanje, sušenje rublja i disanje jedne četveročlane obitelji oslobađaju u zrak 20 litara vode dnevno. Građevinski radovi također mogu dovesti do zadržavanja ostatne vlage u prostoru. Vlaga mora biti prozračena, jer se može djelomično upiti u zidove, podove i namještaj te osloboditi kasnije. 

Kako kontrolirati vlagu u zraku

Proizvodi Klima posvećeni su poboljšanju unutarnje klime. Žbuka Klima je mineralna žbuka na bazi prirodnog vapna. Prozračna je i djeluje kao prirodni regulator vlage, a zahvaljujući njenoj mikroporoznoj strukturi taj se učinak još i povećava. Može apsorbirati više vlažnosti u kraćem vremenu u usporedbi s uobičajenim unutarnjim žbukama. U slučaju smanjenja vlage u prostoru, ona ju polako i ravnomjerno vraća u okolni zrak.

Prirodno dezinficiranje zraka 

Vapneno punilo i vapneno vezivo stvaraju temeljno svojstvo žbuke (pH oko 12), što čini Klima žbuke prirodnim dezinfekcijskim sredstvima i djeluje kao prirodna zaštita od štetnih mikroorganizama i rast plijesni. Vapnene žbuke su antistatične, tako da ne privlače čestice prljavštine. 

Radi se o debljini sloja 

Čak i idealni unutarnji zid treba dovoljnu debljinu žbuke. To je jedini način da se optimalno kontrolira vlaga. Prema rezultatima Viva Research Parka, najbolju ćete učinkovitost postići pri debljini premaza od 1,5 cm. Žbuka može optimalno apsorbirati višak vlage, ali i vratiti ga u unutarnji prostor ako on postane presuh.