Kako obnoviti fasadu na kojoj se pojavljuju alge?
star_border

Kako obnoviti fasadu na kojoj se pojavljuju alge i gljivice

Iako fasada ispunjava svoju funkciju, razmnožavanje algi i gljivica ne pomaže u tome. Savjetujemo kako se riješiti algi na fasadi u 2 jednostavna koraka.

Zašto se na fasadi pojavljuju alge?

Alge su mikroorganizmi koji trebaju svjetlo, hranjive tvari, normalnu temperaturu i vodu - vlažnost. Na stvaranje algi i gljivica na fasadi uglavnom utječu voda i vlaga. To uključuje povećanu vlažnost zraka, jake kiše, nedostatke u gradnji (prokišnjavanje) i kondenzaciju vode.
Fasade koje su blizu šume, guste vegetacije, vodotoka, jezera ili u dolinama i nizinama s manje sunčeve svjetlosti također su sklonije pojavi algi. U takvim slučajevima potrebno je razmotriti arhitekturu objekta, smještaj u prostoru i pravilan odabir sustava žbuke ili toplinske izolacije, uključujući površinsku obradu.
Fasada mora biti redovito održavana (pranje fasade, provjera vodovodnih elemenata, oslikavanje itd.). Ali što možemo učiniti ako je naša fasada još uvijek kontaminirana algama?

2 koraka do nove fasade

Prije nanošenja novog završnog premaza nanesite posebni premaz na žbuku Baumit FungoFluid, pa zatim novu kvalitetnu fasadnu boju.

Korak 1

Riasy na fasáde
Nanesite posebni premaz Baumit FungoFluid na žbuku, ostavite da djeluje te očistite fasadu.

Korak 2

Nová fasádna farba

Na kraju upotrijebite novu fasadnu boju, Baumit NanoporColor ili StarColor, idealnu za otpornije alge.

Video upute

Upute za rad korak po korak

1. Što nam je potrebno?

Ako odstrániť riasy na fasáde

Potrebna nam je posebna otopina Baumit FungoFluid, četka ili raspršivač za boju, gruba četka, spremnik, fasadni valjak ili oprema za strojno nanošenje premaza.
Pregledat ćemo fasadu i ako na njoj utvrdimo još neke nedostatke (neožbukani dijelovi, raspadajuća žbuka itd.), potrebno ih je ukloniti:
 Vidi: Priprema žbuke


2. Primjena proizvoda

Nanesenie roztoku proti riasam
Nanesite antifungalni proizvod Baumit FungoFluid na prljavu fasadu raspršivačem, valjkom ili četkom i ostavite proizvod da djeluje najmanje 12 sati. Ovaj korak je važan za sprječavanje živih mikroorganizama da pobjegnu u okolinu tijekom sljedećih koraka, gdje bi mogli dodatno onečistiti već obrađenu fasadu.

3. Čišćenje fasade

Odstránenie rias z fasády

Mehanički odstranite prljavštinu i mikroorganizme s površine i temeljito očistite fasadu vodom pod pritiskom. Odložite otpad. 

4. Primjena proizvoda

Zariasená fasáda

Ostavite površinu fasade da se osuši i nanesite antifungalni proizvod Baumit FungoFluid na žbuku 1-2 puta.

5. Nova fasadna boja 

Nová fasádna farba

Na čistu fasadu nanosimo dva sloja fasadne boje visoke kvalitete. Prvi sloj se nanosi razrijeđen s 10-15% vode. Nakon najmanje 12 sati, primjenjujemo 1-2 sloja fasadne boje po potrebi, u razmaku od najmanje 4 sata između nanošenja svakog sloja. 

6. Nanošenje fasadne boje prskanjem

Striekanie fasádnej farby

Baumitova fasadna boja može se nanositi i bezračnim prskanjem. Omogućuje brzo i ravnomjerno nanošenje fasadne boje u kratkom vremenu čak i na velikim ravnim površinama.

Baumit proizvodi