Kad se tlo zatrese....

Kad se tlo zatrese...

Nakon razornih potresa u ožujku i prosincu 2020. godine u Hrvatskoj, samo u Zagrebu u potpunosti je uništeno više od 1.000 zgrada, tema potresne obnove ponovno je u središtu pozornosti. Što se može učiniti za smanjenje ili sprječavanje ove vrste štete u budućnosti? Baumit nudi liniju proizvoda i sustava za obnovu koji je prilagođen upravo ovom problemu.

Veći potresi dovode do strahovitih pomicanja tektonskih ploča u unutrašnjosti zemlje, koji se tada mogu osjetiti na površini zemlje. Pod se kreće u vodoravnom ili okomitom smjeru, a s njim i sve što stoji na njemu - uključujući kuće. Većina žrtava takvih prirodnih katastrofa posljedica je urušavanja zgrada. Izgradnja otporna na potres znači dakle gradnju zgrada na takav način da se "priključe" kretanju zemlje bez urušavanja i zatrpavanja stanovnika.

Kako graditi zgrade sigurne od potresa?

U područjima s potresno sigurnom gradnjom obično je mnogo manje štete i stradavanja nego na mjestima na kojima ne postoje takve mjere opreza. Zapravo se zaštita zgrade može znatno povećati relativno jednostavnim planiranjem.

Jednostavne i simpatične građevine, niskog težišta puno su sigurnije od npr. visokih tornjeva ili kutijastih konstrukcija. Nepravilne konstrukcije su relativno kruta tijela koja često jednostavno prate kretanje tla u potresu.

Također, je važna visoka stabilnost konstrukcija. Kuća koja se sastoji samo od vanjskih zidova vjerojatnije će se deformirati kad se zemlja pomakne vodoravno od one koja je stabilizirana pregradnim zidovima.

Pravi građevinski materijali

Elastični spojevi omogućuju relativno velike deformacije prije nego što se konstrukcija uruši. Zbog elastičnosti spojeva dio potresne energije se raspršuje. Oblaganje zgrade - na primjer građevinskim pločama od cementa ili gipsa - potiče ovaj učinak raspršivanja. Povećavaju stabilnost i otežavaju prevrtanje ili naginjanje konstrukcije. Naravno, takve se konstrukcije još uvijek mogu srušiti u slučaju jakog potresa, ali stanovnici dobivaju na vremenu jer rano primjećuju kretanja.

Mort u svojstvu čuvara života

Građevinska konstrukcija koja je bila pogođena potresom može se obnovom vratiti na razinu otpora koju je imala prije potresa, ali se također može ojačati kako bi mogla podnijeti veće potrese. "Vezivo" posebno je važno u potresima. Najčešći uzroci zašto se zgrade u konačnici urušavaju su popuštanje spojeva ili fuga, što znači da da spoj između zidnih obloga i žbuke nije kvalitetno odrađen (obično cigle ili prirodnog kamena).